Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Vēsturisku uzvaru Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārajā čempionātā ceturtdien izcīnīja Rīgas "Dinamo", kas Ufā ar 2:1 (1:0, 0:0, 1:1) pieveica Gagarina kausa ieguvējus "Salavat Julajev".

"Dinamo" tā bija pirmā uzvara pār "Salavat Julajev" KHL pastāvēšanas vēsturē. "Salavat Julajev" bija pēdējā komanda, ko "Dinamo" hokejisti trīs sezonu laikā KHL vēl ne reizi nebija uzvarējuši.

Pirmos vārtus spēles 15.minūtē guva Džeimijs Lundmarks, bet trešajā periodā Miķelis Rēdlihs panāca 2:0. Četrarpus minūtes pirms spēles beigām Sergejs Jemeļins vienus vārtus atguva, tomēr "Dinamo" nosargāja pārsvaru un izcīnīja vēsturisko uzvaru.

Pirms spēles

Rīgas "Dinamo"O treneri šim mačam atkal pieteiks septiņus aizsargus un 12 uzbrucējus, un izmaiņa ir notikusi uzbrucēju virknējumos – ceturtajā maiņā Upīša vietā spēlēs Ainārs Podziņš, bet vārtus šīsdienas spēlē sargās Kriss Holts.

Pirmais periods

Mača sākumā ripu vairāk kontrolēja "Dinamo" hokejisti, taču bīstams metiens pa pretinieku vārtiem nesekoja, bet brīdi vēlāk ar šķēlienu no zilās līnijas Ufas komandas vārtsarga Ņikitas Davidova vārtus apdraudēja Oskars Cibuļskis, taču nesekmīgi. Turpinājumā arī mājinieki sāka iespēlēties un veidoja uzbrukumus, bet rīdzinieku vārtsargs Kriss Holts un aizsargi bija savā vietā.

Mača astotajā minūtē laba iespēja bija "Dinamo" uzbrucējam Jakubam Šindelam, kad viņš aizskrēja ātrā pretuzbrukumā un izdarīja asu metienu, taču vārtsargs to atsita un ripa noslīdēja gar vārtiem, bet "Salavat Julajev" uz to atbildēja ar ilgu un nesekmīgu uzbrukumu. Turpinājumā laukumā bija līdzvērtīga cīņa, bet 13.minūtē Ufas komandas kapteinis Aleksandrs Radulovs saņēma divu minūšu noraidījumu. Vairākumā "Dinamo" ilgāku laiku nespēja izspēlēt saturīgu kombināciju, taču tā noslēgumā pēc Frederika Varga piespēles vārtu priekšā labi nocīnījās Džeimijs Lundmarks, panākot 1:0. Nākamajās minūtēs neliels pārsvars piederēja "Salavat Julajev" hokejistiem, taču rezultāts tā arī vairs nemainījās.

Otrais periods

Otrās trešdaļas sākumā savu spēles stilu mēģināja uzspiest mājinieki, taču viņi iekrita ātrajā uzbrukumā un izgājienu pret vārtsargu nespēja realizēt Vargs, bet pēc brītiņa arī Sandis Ozoliņš izdarīja tālu metienu, taču Davidovs to atvairīja. "Salavat Julajev" turpināja uzbrukt un tas piespieda Ainaru Podziņu pārkāpt noteikumus un atstāt Rīgas klubu mazākumā. Vairākumu Ufas hokejisti sāka vētraini, jau pirmajā uzbrukumā trāpot pa vārtu stabu, bet jau nākamos viņu metienus izdarītos metienus tvēra Holts.

Cīņas ritējums nemainījās un mājinieki uzbruka, bet "Dinamo" centās atbildēt ar pretuzbrukumiem, taču rīdzinieki pēc Jēkaba Rēdliha noraidījumā vēlreiz palika mazākumā. To arī šoreiz viesiem izdevās izturēt, bet pēc mazākuma Aleksandrs Ņiživijs teicami atrada Gintu Meiju, kuram bija laba vārtu gūšanas iespēja, tomēr tā palika neizmantota. Trešdaļas 11.minūtē iespēja spēlēt vairākumā jau bija Rīgas kluba hokejistiem, un viņi tajā labi izspēlēja uzbrukumus, taču rezultāts nemainījās.

Turpinājumā ilgāku laiku laukumā bija līdzīga cīņa, bet pēdējās divās minūtēs aktīvāk sāka spēlēt "Salavat Julajev" vienā uzbrukumā liekot Holtam vairākas reizes glābt savus vārtus. Šajā epizodē Šindels arī pārkāpa noteikumus un "Dinamo" palika mazākumā. "Dinamo" būdami mazākumā prata pārtvert ripu un iziet divatā pret vienu aizsargu, taču šis moments palika neizmatot un arī pēc otrās trešdaļas rezultāts ir 1:0 par labu viesiem.

Trešais periods

Mača trešais periods iesākās ar Ufas komandas vairākumu, kuru arī šoreiz viņiem neizdevās realizēt, bet nākamajās minūtēs laukumā bija redzama līdzīga cīņa, taču pretinieku vārties biežāk apdraudēja mājinieki. Kādā no nākamajām epizodēm pārlieku aktīvi nospēlēja Ozoliņš, saņemot noraidījumu, bet pēc minūtes noteikumus pārkāpa arī Radulovs un komandas spēlēja vienādos sastāvos - četri pret četri. Šāda spēle parocīgāka bija "Dinamo" un tālu piespēli uz uzbrukuma zilās līnijas saņēma Miķelis Rēdlihs, kurš izgājienā pret vārtsargu bija precīzs, panākot savai komandai divu vārtu pārsvaru.

Pēc otro vārtu guvuma aktīvi uzbruka rīdzinieki, tomēr pāris sekundes vēlāk Lundmarks pārkāpa noteikumus, bet neilgi pēc tam arī uz noraidīto soliņu uz četrām minūtēm par bīstamu spēli ar augsti paceltu nūju devās Rodrigo Laviņš un viesi palika divu vīru mazākumā. Lielo mazākumu "Dinamo" veiksmīgi izturēja, bet viena vīra mazākumā Niklass Luceniuss un Igors Grigorenko izkāvās. Rezultāts pēc spēlēšanas nevienādos sastāvos tā arī nemainījās. Tomēr četras minūtes pirms trešdaļas beigām Sergejs Jemeļins vienus vārtus "Salavat Julajev" komandai atguva.

Noslēdzošajās minūtēs Ufas hokejisti spēlēja ļoti aktīvi, cenšoties izlīdzināt rezultātu, bet pēdējā minūtē Guntis Galviņš atstāja savu komandu mazākumā, taču jau pirmajā iemetienienā Aleksandrs Svitovs arī pārkāpa noteikumus un komandas bija vienādos sastāvos. "Salavat Julajev" komandai nelīdzēja arī vārtsarga nomainīšana un "Dinamo" izcīnīja pirmo uzvaru pār pazīstamo Ufas klubu.

Rīgas "Dinamo" sastāvs:

vārtsargi: #31 Chris Holt (#37 Māris Jučers).
Aizsargi: #9 Krišjānis Rēdlihs - #13 Guntis Galviņš, #8 Sandis Ozoliņš - #14 Jēkabs Rēdlihs, #2 Rodrigo Laviņš - #11 Kristaps Sotnieks, #44 Oskars Cibuļskis.
Uzbrucēji: #15 Mārtiņš Karsums - #5 Jānis Sprukts - #19 Miķelis Rēdlihs, #72 Ville Nieminen - #79 Fredrik Warg - #83 Jamie Lundmark, #17 Aleksandrs Ņiživijs - #73 Niclas Lucenius - #47 Mārtiņš Cipulis, #66 Ainārs Podziņš - #32 Jakub Sindel - #87 Gints Meija.

Ufas "Salavat Julajev" sastāvs:

Vārtsargi: #31 Davidov (#20 Koļesņikov).
Aizsargi: #17 Atjušov - #75 Stehlik, #79 Nakladal - #45 Kuteikin, #5 Grigorjev - #59 Gimajev, #34 Proškin - #63 Kondrtajev.
Uzbrucēji: #91 Saprikin - #24 Sčastļivij - #41 Pilstrem, #27 Grigorenko - #42 Zinovjev - #47 A. Radulov, #28 Koļcov - #82 Jemeļin - #19 I. Radulov, #74 Pankov - #15 Svitov - #92 Mirnov.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!