Foto: F64
Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" pirmajā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta mačā pēc decembra pauzes trešdien savā laukumā ar rezultātu 2:3 (2:0, 0:1, 0:1, 0:1) pagarinājumā zaudēja Astanas "Baris" komandai no Kazahstānas.

Latvijas kluba labā vārtus guva Džeimijs Džonsons un Andris Džeriņš, bet "Baris" rindās izcēlās Romāns Savčenko, Brendons Bočenskis un Konstantīns Rudenko.

Pirms spēles

Rīgas "Dinamo" sastāvā šim mačam bija pieteikti septiņi aizsargi un 13 uzbrucēji, un sastāvā bija notikušas izmaiņas. Trešdien savu skatītāju priekšā debitēja uzbrucējs Vitālijs Pavlovs, kurš spēlēja ceturtajā maiņā kopā ar Gunāru Skvorcovu un Elviju Biezo. Salīdzinot ar iepriekšējo maču, izmaiņas ir notikušas visos uzbrucēju virknējumos, un malā palika Raitis Ivanāns, Roberts Bukarts un Ģirts Ankipāns. Vārtus sargāja Mikaēls Telkvists.

No otrdienas Rīgas "Dinamo" komandai ir arī jauns kapteinis un asistenti – par komandas kapteini iecelts Mārtiņš Karsums, bet viņa asistenti turpmāk būs Aleksandrs Ņiživijs un Arvīds Reķis. 


Pirmais periods

Spēli veiksmīgāk uzsāka laukuma saimnieki, kas jau no pirmajām minūtēm laukumā darbojās aktīvi. Jau otrajā minūtē nopelnījuši iespēju spēlēt vairākumā, rīdzinieki drīz vien atklāja rezultātu, kad trešajā minūtē pēc Gunta Galviņa raidījuma ar atkārtotu metienu Vitāliju Jeremejevu pārspēja Džonsons. Arī pēc gūtajiem vārtiem iniciatīva pilnībā piederēja "Dinamo" komandai, kas regulāri radīja draudus pretinieku vārtiem, savukārt laukuma saimnieku vārtsargam Mīkaelam Telkvistam daudz darba nebija.

Cīņas turpinājumā iespējas izcelties bija Aleksandram Ņiživijam un Polam Šekuram, kā arī Mārtiņam Karsumam, tomēr rezultāts uz tablo palika nemainīgs. Savu mājinieki spēja panākt trešdaļas beigu daļā, kad ātrā uzbrukuma noslēgumā Jeremejevu pārspēja Džeriņš, panākot 2:0 "Dinamo" labā. Arī šoreiz pēc gūtajiem vārtiem rīdzinieki demonstrēja ļoti aktīvu sniegumu, drīz vien tiekot pie iespējas spēlēt vairākumā. Tā laikā ripa lielākoties bija pretinieku aizsardzības zonā, taču izteiktas vārtu gūšanas iespējas izpalika.

Otrais periods

Arī otrās trešdaļas sākumu aktīvāk aizvadīja laukuma saimnieki, kuru rindās izcelties varēja Džeriņš. "Baris" komanda pirmajās minūtēs spēja atbildēt tikai ar vienu bīstamu pretuzbrukumu, kad sekmīgi vārtos nospēlēja Telkvists. Sestajā minūtē Džeriņš nopelnīja savai komandai vairākumu, tomēr sekojošajās divās minūtēs briesmas sāncenšu vārtiem radīja vien Mika Indraša metiens. Uzreiz pēc atgriešanās pilnos sastāvos "Dinamo" ļāva Kazahstānas klubam noorganizēt bīstamu pretuzbrukumu, kura noslēgumā vienus vārtus ar atkārtotu metienu atspēlēja Savčenko.

Pēc zaudētajiem vārtiem "Dinamo" sniegums laukumā kļuva ievērojami nepārliecinošāks, tomēr savu vārtu drošība otrās trešdaļas turpinājumā ar lielām grūtībām tika nosargāta. Laukuma saimnieki spēja atbildēt vien ar pāris pretuzbrukumiem, kamēr iniciatīva un teritoriālais pārsvars pilnībā bija pārgājis "Baris" komandas pusē.

Trešais periods

Trešās trešdaļas pirmā pusē abas komandas darbojās piesardzīgi, tomēr neliels pārsvars piederēja "Dinamo", ko lielā mērā sekmēja četras vairākumā pavadītās minūtes. Tajās gan tika demonstrēts nepārliecinošs sniegums, tāpēc rezultāts palika nemainīgs. Otrajā trešdaļas pusē abu komandu spēlētāji darbojās ar lielu kļūdu procentu, bet "Dinamo" laika gaitā ļoti piespiedās saviem vārtiem. Lai arī vairākas reizes mājinieki paglābās no zaudētiem vārtiem, priekšpēdējā minūtē "Dinamo" pirmo reizi nonāca mazākumā, kad noraidīts tika Kristaps Sotnieks. Tā izskaņā - 27 sekundes pirms pamatlaika beigām - pēc aktīvas cīņas Telkvista vārtu priekšā 2:2 panāca Bočenskis.

Pagarinājums

Pagarinājumā "Dinamo" demonstrēja vāju sniegumu, bet savus vārtus neskartus spēja nosargāt trīs minūtes un 39 sekundes, iekams uzvaru viesiem izrāva Rudenko.

"Dinamo" un "Baris" komandas savā starpā KHL čempionātos iepriekš tikušās deviņas reizes. Savstarpējo maču bilance labāka ir Kazahstānas klubam - sešas uzvaras un trīs zaudējumi. Tāpat Astanas hokejisti ir uzvarējuši pēdējās četrās savstarpējās spēlēs.

Šajā sezonā abas komandas tikās oktobra vidū Astanā, kad mājinieki svinēja uzvaru ar 5:0. Viena no šī mača spilgtākajām epizodēm bija Ivanāna un Džona Mirastija dūru cīņa, kurā latvietis bija pārāks.

Pirms šīs sezonas par "Baris" galveno treneri tika iecelts Latvijā pazīstamais Krievijas speciālists Vladimirs Krikunovs, kurš kļuva arī par Kazahstānas izlases galveno treneri.

Kamēr Nacionālajā hokeja līgā (NHL) turpinās lokauts, Astanas vienības krāsas pārstāv arī Tampabejas "Lightning" komandas zviedru aizsargs Viktors Hedmans un ilggadējais Kazahstānas izlases uzbrukuma līderis Nikolajs Antropovs no Vinipegas kluba "Jets".

Pēdējā mačā pirms decembra pauzes "Dinamo" ar rezultātu 1:2 piekāpās Minskas "Dinamo" komandai.

Jau vēstīts, ka regulārajā čempionātā katra komanda ar katru tiksies divas reizes, bet ar vienu vienību - četras reizes. Rīgas "Dinamo" četras reizes sacentīsies ar Minskas "Dinamo". Kopumā regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 52 mačiem - pa 26 spēlēm savā laukumā un izbraukumā.

Rīgas "Dinamo" komandai šosezon izvirzīti visaugstākie mērķi, proti, izcīnīt Gagarina kausu. Savukārt minimālais komandas uzdevums ir iekļūšana izslēgšanas spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!