Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārajā čempionātā piecu uzvarēto spēļu sēriju pārtrauca Rīgas "Dinamo", kas Novosibirskā ar 3:5 (2:1, 0:3, 1:1) piekāpās Georgija Pujaca pārstāvētajai komandai "Sibirj".

Pirmos vārtus spēles septītajā minūtē guva Mārtiņš Karsums, bet desmitajā minūtē Sandis Ozoliņš panāca jau 2:0. Mājiniekiem vienus vārtus pirmajā periodā atguva Vladimirs Tarasenko. Otrajā periodā rīdzinieki ielaida trīs vārtus - "Sibirj" rindās izcēlās Aleksandrs Suglubovs, Artjoms Krjukovs un Jūnass Enlunds.

Trešā perioda sākumā Suglubovs guva jau savus otros vārtus un panāca 5:2 mājinieku labā. Ozoliņš vēl samazināja rezultāta starpību, taču paglābties no zaudējuma rīdziniekiem neizdevās.

Pirms spēles

Rīgas "Dinamo" uz Novosibirsku izlidoja svētdien uzreiz pēc mača Habarovskā un jau pirmdien pievakarē aizvadīja pilnvērtīgu ledus treniņu, kurā uz ledus izgāja pilnīgi visi līdzi atbraukušie spēlētāji. Arī aizsargs Arvīds Reķis, kuram mačā pret "Amur", bloķējot pretinieku metienu, ripa sāpīgi trāpīja pa ribām. Reķis šī iemesla dēļ šodien laukumā nedosies, bet viņa vietu ieņems Oskars Cibuļskis. Viena izmaiņa notikusi arī uzbrucēju virknējumos – ceturtajā maiņā Podziņa vietā spēlēs Juris Upītis, bet Podziņš tiks pieteikts kā 13. uzbrucējs. Vārtus šīsdienas spēlē sargās Māris Jučers.

Pirmais periods

Jau mača pirmajā minūtē "Dinamo" komandai bija iespēja spēlēt vairākumā, jo divu minūšu noraidījumu saņēma Georgijs Pujacs, taču tajā rīdzinieki "Sibij" vārtsargu Berndu Brukleru apdraudēja pēdējās sekundēs, kad metienus izdarīja Mārtiņš Karsums un Guntis Galviņš. Nepagāja pārāk ilgs laiks un arī "Sibirj" pēc Gunta Galviņa pārkāpuma varēja spēlēt vairākumā, taču to izmantot viņiem neizdevās.

Uzreiz pēc mazākuma "Dinamo" izdevās izvirzīties vadībā, kad pēc Miķeļa Rēdliha piespēles precīzs bija Karsums. Gūtie vārti palīdzēja Rīgas klubam pārņemt spēles gaitu savās rokās, kas vainagojās vēl vienā vārtu guvumā. Pozicionālā izspēlē Sandis Ozoliņš izdarīja plaukstas metienu pa "Sibirj" vārtiem, bet ripas lidojuma virzienu mainīja Jukubs Šindels, gūstot savus pirmos vārtus "Dinamo" rindās un panākot 2:0.

Tomēr vadībā ar diviem vārtiem Latvijas komanda bija tikai divas minūtes, jo Novosibirskas spēlētājs Vladimirs Tarasenko pēc Jonasa Enlunda piespēles no vārtu priekšas raidīja ripu Māra Jučera sargātajos vārtos. Tūdaļ Tarasenko pārkāpa noteikumus un rīdziniekiem bija viena vīra vairākums. Tajā viņi labi izspēlēja uzbrukumus, taču pietrūka pats galvenais – gūtie vārti. Atlikušajās minūtēs pārliecinošāk darbojās mājinieki, kuri apdraudēja pretinieku vārtus un ar savu aktivitāti piespieda Jāni Spruktu un Frederiku Vargu nopelnīt divu minūšu noraidījumus un pirmajā trešdaļā "Dinamo" minūti un 12 sekundes bija trīs pret pieci mazākumā. Tomēr, pateicoties Jučera pārliecinošajai spēlei, rezultāts nemainījās.

Otrais periods

Otrā trešdaļa "Dinamo" komandai iesākās ļoti neveiksmīgi, jo "Sibirj", joprojām spēlējot vairākumā ar diviem vīriem, rezultātu izlīdzināja, kad precīzs bija Aleksandrs Suglobovs, kuram ar piespēli palīdzēja vārtsargs Bruklers. Divas minūtes vēlāk pēc Artjoma Krjukova precīzā raidījuma mājinieki izvirzījās vadībā ar 3:2 un "Dinamo" komandas galvenais treneris Peka Rautakallio izlēma Jučeru ņemt ārā no vārtiem, viņa vietā laižot Krisu Holtu.

Pēc diviem ielaistiem vārtiem Rīgas komanda bija manāmi apjukusi, ko "Sibirj" hokejisti prata izmantot, gūstot jau trešos vārtus pirmajās septiņās trešdaļas minūtēs. Enlunds saņēma piespēli no Tarasenko un vārtu priekšā skaisti apspēlēja Holtu, panākot jau 4:2 mājinieku labā. Neilgi pēc tam, viesiem bija vairākums un jau ar pirmajām vairākuma sekundēm "Dinamo" izveidoja bīstamu uzbrukumu, tomēr Miķelis Rēdlihs no vārtu priekšas neguva vārtus. Tūlīt Ozoliņš no zilās līnijas izdarīja spēcīgu raidījumu pa vārtiem, kuru atvairīja Bruklers, bet Villem Nieminenam neizdevās atlēkušo ripu iedabūt vārtos.

Turpinājumā abas vienības ripu kontrolēja līdzīgu laiku, taču pārāk bieži pretinieku vārtus tās neapdraudēja, bet perioda 18.minūtē Kristaps Sotnieks izdarīja divus metienus pēc kārtas, tomēr "Sibirj" vārtsargs bija savā vietā. Atlikušajā laikā rezultāts nemainījās un "Dinamo" pirms pēdējām 20 minūtēm bija zaudētājos ar 2:4.

Trešais periods

Trešo trešdaļu aktīvāk iesāka "Dinamo", kuri ātri izveidoja saturīgu uzbrukumu, tomēr pretinieku vārtsargs spēlēja precīzu. Ātri pretuzbrukumā devās "Sibirj" izdarot tālu metienu, taču Holts spēlēja precīzi. Rīgas kluba hokejisti acīmredzami gribēja atspēlēties un aizrautīgi spēlēja uzbrukumā, izdarot vairākus metienus pa pretinieku vārtiem, tomēr "Sibirj" ātrajā pretuzbrukumā vēl vairāk palielināja savu pārsvaru, kad savus otros vārtus guva Suglobovs, panākot 5:3.

Pēc zaudētajiem vārtiem vairāk uzbruku rīdzinieki, kuri turpināja mest par Bruklera sargātajiem vārtiem, taču viņš joprojām metienus atvairīja. "Dinamo" centieni tomēr atmaksājās, un perioda devītajā minūtē Mārtiņš Cipulis piespēlēja Ozoliņam, kurš no tuvas distances atjaunoja divu vārtu deficītu – 3:5. Tūlīt viesi "Sibirj" vārtu priekšā sagrieza īstu uzbrukuma virpuli, izdarot metienu pēc metiena, bet tie bija nesekmīgi.

Spēlēs ritējums tā arī nemainījās – "Dinamo" uzbruku, "Sibirj" devās pretuzbrukumos-, taču rezultāts vairs nemainījās un Latvijas komandai pārtrūka piecu uzvaru sērija.

Rīgas "Dinamo" sastāvs

Vārtsargi: #37 Māris Jučers (#31 Chris Holt).
Aizsargi: #9 Krišjānis Rēdlihs - #13 Guntis Galviņš, #8 Sandis Ozoliņš - #14 Jēkabs Rēdlihs, #2 Rodrigo Laviņš - #11 Kristaps Sotnieks, #44 Oskars Cibuļskis.
Uzbrucēji: #15 Mārtiņš Karsums - #5 Jānis Sprukts - #19 Miķelis Rēdlihs, #72 Ville Nieminen - #79 Fredrik Warg - #83 Jamie Lundmark, #17 Aleksandrs Ņiživijs - #73 Niclas Lucenius - #47 Mārtiņš Cipulis, #95 Juris Upītis - #32 Jakub Sindel - #87 Gints Meija, #66 Ainārs Podziņš.

Novosibirskas "Sibirj"

Vārtsargi: #30 Brukler (#35 Kļučņikov).
Aizsargi: #45 Kutuzov - #81 Pujacs, #27 Belov - #24 Baev, #5 Safronov - #22 Zaicev, #3 Pokrovskij - #20 Aleksejev.
Uzbrucēji: #37 Čerņikov - #18 Petrov - #9 Suglobov, #28 Drugov - #26 Enlund - #91 Tarasenko, #39 Saņņikov - #47 Bogdanovskij - #88 Vorošilo, #53 Mališev - #17 Krjukov - #11 Kņazev.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!