Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Rīgas "Dinamo" allaž ir izdevies izpildīt minimālo uzdevumu programmu Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), taču ir vērts riskēt visaugstāko mērķu labad, lai arī tas nozīmē rēķināties ar komandas iespējamu neiekļūšanu izslēgšanas spēlēs, uzskata a/s "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis.

"Dinamo" hokejistiem jābūt gataviem spēlēt kā līdzīgam ar līdzīgu pret visām KHL komandām, sasniedzot visaugstākos mērķus, sacīja Savickis.

"Mēs esam izvirzījuši citus mērķus un gribam uztaisīt absolūti citu komandu. Tādu, kuru skatītāji līdz šim nav redzējuši," uzsvēra Savickis. "Protams, te pastāv risks, ka šā ceļa sākumā mēs varētu atkrist uz citām pozīcijām, bet lai tā būtu," viņš piebilda.

Rīgas "Dinamo" jau trīs gadus pēc kārtas ir cīnījies Gagarina kausa izslēgšanas turnīrā, izpildot minimālo programmu, atgādināja Savickis, taču izvirzīt tādu pašu mērķi šim gadam viņš nevēlējās. "Dinamo" mērķis ir daudz lielāks, lai gan kluba budžets ir ierobežots un neizdodas nopirkt pašus labākos spēlētājus. Savickis sekos, kā šogad spēlēs komanda, kuras sniegumā viņš saskata arvien lielāku aktivitāti.

"Es uzskatīju – labi, mēs ejam uz risku, bet mums vismaz ir izredzes iekļūt Rietumu konferences finālā. Ja līdz šim mēs izvirzījām minimālo mērķi par tikšanu izslēgšanas spēļu sērijā, tad šogad sapratām, ka tas vairs nav mūsu mērķis. Tā vairs nav spēlēšana no aizsardzības pozīcijām, ko mēs bijām pieraduši darīt līdz šim," uz panākumiem tālāk nākotnē raudzījās Savickis.

Mazāk veiksmīgo "Dinamo" sezonas startu Savickis saistīja ar vairākiem faktoriem, no kuriem galvenie ir izmaiņas spēlētāju tirgū un komandai smagi pirmssezonas treniņi. Pagaidām nav izdevies nopirkt labus ārzemju spēlētājus, jo pirmo reizi kopš KHL darbības sākuma Nacionālā hokeja līga (NHL) to sākusi uztvert kā savu konkurentu, "Dinamo" lēno ieskrējienu izskaidroja Savickis.

Uzzinot, cik NHL klubu spēlētāji saņem KHL sistēmā, NHL klubi uzreiz bijuši gatavi pārmaksāt pat par to, lai šie spēlētāji sēdētu uz rezervistu soliņa, bet nedotos projām uz KHL. Līdz šim KHL attīstībai NHL nepievērsa īpašu uzmanību, bet nu situācija ir mainījusies, jo pēdējo gadu laikā spēles kvalitāte KHL manāmi pieaugusi. Tādēļ šosezon "Dinamo" nevarēja iegādāties tos ārzemju spēlētājus, ko bija noskatījis, atzina Savickis.

"Mēs tam vienkārši netikām klāt, jo vairāksolīšanā par spēlētāju algām NHL tos pārsolīja. Tādējādi mēs bijām spiesti pirkt tos spēlētājus, kuri palika pāri. To redz arī skatītāji, jo "Dinamo" ārzemju spēlētāji nevelk tā kā citus gadus, kad, piemēram, Rīgā spēlēja Marcels Hosa un pārējie. Patlaban ārzemnieki ne ar ko nav labāki par pašmāju spēlētājiem," norādīja Savickis.

Otru problēmu Savickis saskata apstāklī, ka jaunais treneris Peka Rautakallio pirmssezonas treniņnometnē, iespējams, pārforsēja fiziskās sagatavotības treniņos, tādēļ pašlaik spēlētāji vēl ir fizisko spēku bedrē. Rautakallio uzreiz no spēlētājiem gribējis uztaisīt lietaskokus.

"To, vai no šiem spēlētājiem būs izdevies uztaisīt lietaskoku, rādīs dzīve. Tomēr man šāds trenera piegājiens likās pareizs," atzinīgi par Rautakallio veikumu teica Savickis.

Tā kā daļa "Dinamo" viesspēlētāju nerāda no tiem gaidīto spēli, Savickis labprāt vienu otru gribētu nosūtīt uz fārmklubu Liepājā, bet ar dažiem pārtraukt līgumus. Situācijai spēlētāju tirgū "Dinamo" pastāvīgi seko, un, līdzko atbrīvojas kāds interesējošs spēlētājs, klubs izrāda interesi.

"Katrā ziņā kandidāti mums ir," iespēju mainīt "Dinamo" pašreizējo sastāvu pieļāva Savickis. "Sarunas ar potenciālajiem spēlētājiem risina kluba ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs, un mēs ar viņa darbu esam apmierināti," piemetināja "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs.

Savickis cer, ka pilnu sportisko formu atgūs komandas kapteinis Sandis Ozoliņš, taču tikai aizsarga ziņā būšot pieņemt lēmumu, cik ilgi spēlēt un kad pievērsties administratīvajam darbam. Pagaidām netiek izvirzīts jautājums par piedāvājumu Ozoliņam pāriet darbā ārpus ledus laukuma.

Rīgas "Dinamo" aktīvi līdzdarbojas arī 21.janvārī "Arēnā Rīga" paredzētās KHL Zvaigžņu spēles rīkošanā. Savickis sacīja, ka Zvaigžņu spēles uzņemšanā kluba sadarbība ar KHL ir laba. "Dinamo" līdzdarbojas gan spēles organizācijā, gan viesu uzņemšanā un plānotajā spēlētāju izmitināšanā.

Tomēr, kā portālam "Delfi" norādīja KHL pārstāvniecība Rīgā "KHL-Marketing EU", hokeja klubam "Rīgas "Dinamo" nav nekādas saistības, nedz arī sadarbība ar KHL plānotās Zvaigžņu spēles rīkošanu".

Ar 16 spēlēs gūtiem 20 punktiem Rīgas "Dinamo" KHL Rietumu konferencē ieņem 9.vietu 11 komandu konkurencē. Regulārās sezonas beigās cīņu par Gagarina kausu turpinās konferences astoņas spēcīgākās komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!