Foto: Reuters/Scanpix
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" Šveices pilsētā Davosā notiekošā prestižā Špenglera kausa izcīņas turnīra pirmajā mačā pirmdien ar graujošu rezultātu 9:2 (0:0, 3:1, 6:1) uzvarēja Šveices komandu Klotenes "Flyers".

Rīgas "Dinamo" labā divus vārtus guva Mārtiņš Cipulis, kurš bija precīzs pirmo reizi šajā sezonā, un Ģirts Ankipāns, pa reizei izcēlās Martiņš Karsums, Roberts Bukarts, Sandis Ozoliņš, Juris Upītis un Oskars Cibuļskis, bet "Flyers" labā vārtus guva rumāņu izcelsmes šveicietis Viktors Stančesku un Ēriks Blūms.

Spēles sākumā pēc vairākiem ātri izspēlētiem uzbrukumiem "Dinamo" hokejistiem radās iespēja divas minūtes spēlēt skaitliskajā vairākumā, taču šajā laikā lielākās briesmas radās pie Latvijas kluba vārtiem, kad "Flyers" hokejistiem trīs reizes pēc kārtas izdevās tikt pie ripas savas aizsardzības zonas tuvumā un noorganizēt ļoti bīstamus un ātrus pretuzbrukumus. Spēles turpinājumā daudzsološās pozīcijās tik izvirzīti Miķelis Rēdlihs un Frēdriks Varjs, tomēr "Flyers" vārtsargs Ronijs Rūgers bija savu uzdevumu augstumos.

Mača turpinājumā "Dinamo" hokejisti pēc Varja noraidījuma divas minūtes spēlēja skaitliskajā mazākumā, brīžiem tikai pēc izmisīgas aizsargu un Krisa Holta cīņas nosargājot savus vārtus neskartus. Neilgi pēc piektā spēlētāja atgriešanās laukumā "Dinamo" neizmantoja teicamu izdevību izvirzīties vadībā, kad izgājienu viens pret vienu nerealizēja Juris Štāls.

Trešdaļas beigas aizritēja daudz mierīgākā ritmā, abām komandām sīvi spēkojoties par teritoriālo pārsvaru un iniciatīvu.

Otrā spēles trešdaļa sākās ar ātriem vārtiem abu komandu izpildījumā - vispirms pēc nospēlētām 32 sekundēm no vārtu priekšas vārtsarga nepiesegtajā tuvajā stūrī precīzi ripu raidīja Karsums, bet jau pēc pusminūtes 1:1 panāca Stančesku. Tiesa, jau pavisam drīz precīzs bija Cipulis, kurš pēc ripas atsitiena no borta raidīja to tukšos "Flyers" vārtos, gūstot savus pirmos vārtus šajā sezonā un atkal izvirzot "Dinamo" vadībā.

Ieskaitot spēles KHL, Cipulis pirmos vārtus sezonā guva savā 35.mačā.

Mača turpinājumā ritēja ātra spēle ar daudzām vārtu gūšanas iespējām - ar pāris sekunžu intervālu "Dinamo" neprata izmantot izgājienu trijatā pret vienu "Flyers" vārtsargu, bet pretinieki nerealizēja izgājienu trijatā pret diviem aizsargiem, kad Holta atsistā ripa noripoja vien mazliet gar "Dinamo" vārtu stabu. Trešdaļas vidū "Dinamo" gan prata panākt divu vārtu pārsvaru, kad pēc Bukarta raidījuma ripa atsitās pret vārtu pārliktni, uzlidoja augstu gaistā, atsitās pret Rūgera muguru un kuriozā veidā atrada ceļu līdz vārtiem.

Turpinājumā "Dinamo" divas minūtes spēlēja vairākumā, izveidojot vairākas vārtu gūšanas iespējas, no kurām labāko neizmantoja Sandis Ozoliņš, raidot ripu pa sāncenšu vārtu stabu. Atlikušajā laikā iniciatīva piederēja Šveices komandai, kas trešdaļas beigas aizvadīja vairākumā, reizi raidot ripu par Holta vārtu stabu.

Trešās trešdaļas sākumā "Dinamo" prata gūt trīs ātrus vārtus, izšķirot cīņas likteni un sperot platu soli pretī uzvarai savā apakšgrupā. Vispirms vairākumā ar metienu no zilās līnijās 4:1 panāca Ozoliņš, mazliet vēlāk no pašas vārtu priekšas nepiesegts vārtus guva arī Ankipāns, bet trešdaļas sestajā minūtē savus otros vārtus cīņā guva Cipulis, kurš pretinieku vārtsargu pārspēja ar spēcīgu tālšāvienu.

Minūti pēc sesto vārtu guvuma 7:1 savā pirmajā uznācienā uz ledus panāca Upītis, bet mazliet vēlāk vārtus guva arī Cibuļskis. Pēc šāda notikumu pavērsiena "Flyers" komanda pieprasīja pusminūtes pārtraukumu, kuras gaitā vienības treneri acīmredzami prata spēlētājus nomierināt. Tiesa, tas neapturēja "Dinamo" hokejistu vārtu birumu, jo 55.minūtē 9:1 ar saviem otrajiem vārtiem mačā panāca Ankipāns, kurš realizēja skaitlisko vairākumu.

Līdz neierasti rezultatīvās trešās trešdaļas beigām "Flyers" hokejisti vienus vārtus gan atspēlēja, kad Holtu ar spēcīgu metienu pārspēja Blūms.

"Dinamo" rindās par mača labāko spēlētāju tika atzīts Cipulis, bet "Flyers" rindās šo godu izpelnījās Stančesku.

No atbraukušajiem hokejistiem šajā spēlē malā palika aizsargs Jānis Andersons un uzbrucējs Miks Indrašis.

Otrdien "Flyers" tiksies ar Vācijas klubu Volfsburgas "Grizzly Adams", bet "Dinamo" ar "Grizzly Adams" mērosies spēkiem trešdien.

Tikmēr otrajā grupā cīnās Kanādas izlase, mājinieki "Davos" hokejisti un Čehijas klubs Vitkovices "Steel".

Grupu uzvarētāji iekļūs pusfinālā, bet otrajā un trešajā vietā palikušās vienības, tiekoties ar otras grupas otro un trešo spēcīgāko klubu, aizvadīs pārspēli par vietu pusfinālā.

Pārspēles norisināsies 29.decembrī, pusfināli paredzēti dienu vēlāk, bet fināls notiks 31.decembrī.

Kā ziņots, Rīgas "Dinamo" komandai Špenglera kausā traumu dēļ nepalīdz uzbrucēji Jānis Sprukts un Aleksandrs Ņiživijs.

Abiem spēlētājiem ir līdzīgas traumas - augšstilba muskuļa bojājumi -, un viņi varētu komandai palīdzēt nākamajā KHL spēlē, kad Rīgas "Dinamo" 2012.gada 5.janvārī tiksies ar Maskavas "Spartak".

Rīgas "Dinamo" Špenglera kausā spēlē 24 hokejistu sastāvā - ar diviem vārtsargiem, astoņiem aizsargiem un 14 uzbrucējiem.

No jaunajiem hokejistiem iespēju doties uz Špenglera kausu saņēma Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) komandā "Rīga" spēlējošie uzbrucēji Māris Bičevskis un Raimonds Vilkoits, kurš gan pleca traumas dēļ uz Šveici nedevās, kā arī Indrašis, kurš šosezon pārstāv Rīgas "Dinamo" fārmklubu "Liepājas metalurgs".

Vienam no "Rīgas" komandas līderiem Bičevskim šī ir pirmā iespēja apliecināt sevi lielās komandas sastāvā.

Jau vēstīts, ka Špenglera kausa izcīņa notiek kopš 1923.gada. Šajā turnīrā katru gadu piedalās arī KHL komandas, sasniedzot labus rezultātus - 2009.gadā turnīrā triumfēja Baltkrievijas klubs Minskas "Dinamo", bet pagājušajā gadā Krievijas vienība Sanktpēterburgas SKA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!