Foto: Publicitātes foto
Priekuļu biatlona un slēpošanas kompleksā trešdien risinājās distanču slēpošanas seriāla "Priekuļi loppet" pirmais posms, kas pulcēja pāri par simts dalībnieku, informē rīkotāji.

Labākais vīriešu konkurencē bija pazīstamais motosportists Kaspars Stupelis, bet dāmām uzvarēja bijusī olimpiete biatlonā Ieva Cederštrēma.

Sakarā ar sniega trūkumu gada sākumā pirmais posms "Priekuļu loppet 2012" trešajai sezonai sākās nedēļu vēlāk. Un neskatoties uz to, ka temperatūra pievakarē bija nokritusies līdz -11 grādiem, šajā diezgan aukstajā laikā uz starta līnijas stājas 117 slēpotgribētāji, kas ir dalībnieku rekords šajos trīs gados "Priekuļu loppet". Sacensību mērķis ir noslēpot pēc iespējas garāku distanci dotajā kontrollaikā – pusotrā stundā. Rezultāts tiek aprēķināts pēc pusotrā stundā noslēpotajiem pilnajiem apļiem, kas ir 2km garumā. Sacensības notiek brīvajā stilā un ar masu startu. Bija padomāts arī par to, lai dalībniekiem būtu pieejamas koplietošanas ģērbtuves, neiztika arī bez siltas tējas, ko varēja dabūt katra apļa beigās. Saņēmuši "HIGH5" enerģijas želeju, dalībnieki stājās starta koridorā un pēc galvenā tiesneša starta šāviena devās trasē.

Sākumā ātru tempu uzņēma jaunais biatlonists Daumants Lūsa, kurš pēc piektā apļa (10km), noslēpojis biatlona sprinta distanci, nolēma izstāties, lai neuzkrātu nogurumu pirms brīvdienās paredzētām sacensībām Igaunijā. Tad vadībā vēl pāris apļus atradās Pēteris Petrovskis, bet kad viņu bija noķēruši un apdzinuši Kaspars Stupelis, Jānis Zvaigznītis un Mārtiņš Daļeckis, Pēteris aukstuma dēļ tomēr izstājās pēc devītā apļa. Tikmēr pārsvaru pār pārējiem ar katru apli palielināja Kaspars Stupelis, kurš par minūti nokavēja startu un pirmajos apļos nācās apdzīt kuplo dalībnieku pulku. Kad līdz slēpojuma beigām bija palikušas nedaudz mazāk par desmit minūtēm, bija skaidrs, ka tikai pasaules čempionam motocikliem ar blakusvāģiem izdosies pievārēt 16 apļus jeb 32 km. Tā arī notika, Kaspars 16 apļus noslēpoja 1:28:45 un izcīnīja uzvaru pirmajā šīs sezonas posmā. Kasparam Stupelim pieder arī ātrākā apļa laiks – 5:11,3, ko viņš uzrādīja otrajā aplī, pēc vēlā starta dzenoties pakaļ līderiem. Cīņā par otro vietu starp pagājušās sezonas vicelīderi Andri Rozīti un Jāni Zvaigznīti, kas abi noslēpoja 15 apļus (30km), par 11 sekundēm ātrāks bija Andris. 30km padevās vēl trim slēpotājiem, ieskaitot pirmās sezonas uzvarētāju Aigaru Kalēju, kuram posmā sestā vieta. Šoreiz nestartēja pagājušās sezonas stabilais līderis, bijušais olimpietis Kapars Dumbris. Dāmām jau no paša sākuma vadībā atradās Ieva Cederštrēma, kurai ap pusminūti aizmugurē slēpoja pagājušās sezonas uzvarētāja Liene Kalēja. Abas dāmas bija smalki aprēķinājušas savu tempu, un paspēja veikt 13 apļus (26km). Zinot, ka paspēs noslēpot trīspadsmito apli, Ieva beigās tempu nedaudz samazināja, taču Liene atslābināties nevarēja un, veicot pēdējo apli par 10 sekundēm ātrāk nekā 11. un 12.apli, Liene pabeidza 26.kilometru deviņas sekundes līdz beigu signālam. Trešā labākā bija 12 gadus jaunā Nora Osīte, kas jau pagājušā gadā pēdējos posmos rādīja atzīstamu sniegumu. Viņa noslēpoja par vienu apli mazāk nekā pirmo divu vietu ieguvējas. Dalībnieki tika vērtēti arī atsevišķi pa vecuma grupām. Vecākais dalībnieks bija 74 gadus vecais Jānis Šķēps, kurš noslēpoja 16km, bet visjaunākās bija sešgadīgās Estere Volfa un Elza Niklase, kuras veica attiecīgi trīs (6km) un divus apļus (4km).

Otrais posms notiks jau nākamo trešdien, 1.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!