Foto: F64
Šogad, kad par patronesi velomaratonam "Barona taka" ir kļuvusi eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga, šī akcija iegūst jaunu skanējumu un ievirzi, liekot lielāku akcentu uz tautasdziesmu nozīmi mūsu tautas kultūrā, pašapziņas celšanu un mūsu sakņu sajūtu stiprināšanu, braucot cauri visai Latvijai pa maršrutu, ko savulaik kājām nostaigājis Krišjānis Barons.

"Tikko dzirdot kori "Kamēr" dziedam šo brīnišķīgo dziesmu par Krišjāni Baronu, es sapratu, ka atbilde uz to, kas man bieži ir prasīts - kur ņēmi savu spēku? - ir, ka tas nāk no tiem pašiem avotiem, no kuriem smēlās Krišjānis Barons, tas nāk no tiem sapņiem un cerībām un tiem grūtajiem un nepiepildītajiem mūžiem, kad latvju tautai bija novēlēts liktenis ilgus gadsimtus dzīvot nebrīvībā, bet nekad nepazaudēt izjūtu un pārliecību par savu lepnumu, savu vērtību kā cilvēkiem, par to, ko viņi spēj ar savu darbu, skaistuma izjūtu, Dieva dāvanām un dotībām, ko arī tajos apstākļos viņi spēja izkopt," sacījusi Vīķe Freiberga.

Viņs piebilst, ka šis sapnis bija valsts atmodas laikmetā, un Krišjānis Barons tam strādāja ar savu neatlaidīgo darbu dziesmu pa dziesmai, rindiņu pa rindiņai, ķieģeli pa ķieģelītim uzbūvējot šo latviešu tautas mantojuma ēku tikai no vārdiem, elpas un domas spēka.

Velomaratons "Barona taka" sāksies 7. jūlijā plkst. 7.00 no rīta.

"Barona taka". Dalībnieki no Operas stāvlaukuma Rīgā izbrauks ar autobusu uz Tartu ( Igaunija) , lai Universitātes , pilsētā, kur savulaik mācījušies daudzi latviešu tautas talanti, sāktu aptuveni 1000 km garo ceļu cauri visai Latvijai uz Dundagu.

Tas ir ceļš ko savulaik kājām veicis mūsu Dainu tēvs - Krišjānis Barons.

Brauciena laikā sadarbībā ar vietējām pašvaldībām ar Latvijas Valsts mežu atbalstu tiks iestādīti aptuveni 300 koki un košuma krūmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!