Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas skeletonists Martins Dukurs piektdien pirmo reizi karjerā kļuva par pasaules čempionu, būdams ātrākais visos četros braucienos Vācijā, Kēnigzē trasē.

Foto galerija

Pasaules čempionāta zelts ir arī pirmā medaļa Latvijai pasaules čempionātos skeletonā.

Martins Dukurs šosezon ir uzvarējis visās trijās galvenajās sacensībās - pirms tam viņš jau kļuva par Eiropas čempionu un otro sezonu pēc kārtas izcīnīja arī Pasaules kausu.

Otrs Latvijas skeletonists Tomass Dukurs četru braucienu summā bija devītais, kas arī ir viņa labākais sasniegums pasaules čempionātos.

Sudraba godalgu pēdējā braucienā izrāva krievs Aleksandrs Tretjakovs (+1,74 sekundes), bet bronza tika mājiniekam Frenkam Rommelam (+1,98) sekundes.

Atgādinām, ka ceturtdien pirmajā braucienā Martins Dukurs sasniedza rezultātu 51,18 sekundes, kas bija jauns Kēnigzē trases rekords. Pasaules kausa ieguvējs un galvenais pasaules čempionāta favorīts labi veica trases augšdaļu, trases vidū pieļāva kļūdu, taču savaldīja kamanas un finišēja ar jaunu trases rekordu.

0,11 sekundes pirmajā braucienā viņam zaudēja vācietis Miki Halilovičs, bet trešais bija vēl viens vācietis Sandro Stīličke (+0,24 sekundes). Vēl 0,01 sekundi lēnāks bija Aleksandrs Tretjakovs, bet 0,30 sekundes Martinam Dukuram zaudēja brits Kristans Bromlijs.

Tomass Dukurs, startējot vēl pilnībā neatlabis pēc slimības, labi veica pirmo braucienu un savam brālim zaudēja 0,57 sekundes.

Otrajā braucienā sākumā vairāki konkurenti uzlaboja trases rekordu, bet Martins Dukurs pēc tam kā vienīgais "izbrauca no 51 sekundes" un sasniedza fantastisku trases rekordu - 50,67 sekundes.

Pēc diviem braucieniem Martina Dukura pārsvars pār tuvāko sekotāju Miki Haliloviču bija 0,57 sekundes, bet 0,70 sekundes Latvijas labākajam skeletonistam zaudēja Sandro Stīličke. Vēl nākamajās vietās atradās un uz vietu trijniekā pretendēja Aleksandrs Tretjakovs un Kristans Bromlijs (attiecīgi +0,72 un +0,86 sekundes).

Otrs latvijas skeletonists Tomass Dukurs pēc diviem braucieniem bija astotais. Savam brālim pēc diviem braucieniem viņš zaudēja 1,35 sekundes, bet no labāko sešinieka viņu šķīra 0,35 sekundes.

Martins Dukurs teicami veica arī trešo braucienu, un atkal vienīgais "izbrauca no 51 sekundes" - 50,94 sekundes. Visi viņa tieši konkurenti startēja daudz sliktāk un tas ļāva Martinam Dukuram vēl vairāk palielināt pārsvaru. Otro vietu pēc trešā brauciena saglabāja Miki Halilovičs (+1,31 sekunde), uz trešo vietu pakāpās Aleksandrs Tretjakovs (+1,40 sekundes), ceturtais bija Franks Rommels (+1,59 sekundes), uz piekto vietu noslīdēja Sandro Stīličke (1,63 sekundes), bet sestais bija Kristans Bromlijs (+1,77 sekundes).

Tomass Dukurs it kā bez redzamām kļūdām veica trešo braucienu, taču nespēja sasniegt labu ātrumu un neuzlaboja savas pozīcijas kopvērtējumā. Viņš savam brālim pēc trīs braucieniem zaudēja jau 2,66 sekundes.

Ceturtajā braucienā visu sacensību scenārijs turpinājās - Martins Dukurs neatstāja nekādas cerības konkurentiem, trešo reizi kā vienīgais "izbraucot no 51 sekundes": 50,91 sekunde.

Pēdējā braucienā toties kājām gaisā sagriezās cīņa par pārējām medaļām. Vācieši Stīličke un Halilovičs neizmantoja savas trases priekšrocības, ļoti slikti veica izšķirošo braucienu un neieguva medaļas. To izmantoja Tretjakovs un Rommels, kuri pakāpās kopvērtējumā un izcīnīja medaļas.

Tomass Dukurs pietiekami labi veica arī pēdējo braucienu, taču nespēja uzlabot savas pozīcijas, noslīdēja vienu vietu zemāk un finišēja kā devītais. Viņš savam brālim četru braucienu summā zaudēja 3,52 sekundes.

Kopš 1982.gada 22 reizes ir izcīnīti pasaules čempiona tituli un tas ir ticis sportistiem tagad jau no astoņām valstīm, starp kurām ir arī Latvija. Tā kā Ziemas olimpisko spēļu gados pasaules čempionāti nenotiek, tad iepriekšējo titulu sportisti izcīnīja 2009.gadā, kad uzvarēja šveicietis Gregors Štēli, kas tagad palīdz brāļiem Dukuriem. Pirms diviem gadiem otrais bija brits Adams Pengilijs, bet bronzas medaļu ieguva Aleksandrs Tretjakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!