Foto: F64
Pasaules kausa izcīņas posmā, kas šajā nedēļas nogalē notiek Vācijā, Kēnigzē trasē, Kazahstānas izlases sastāvā startēt vēlējušies arī daži Latvijas sportisti, kurus uz Kazahstānu pārvilinājusi kādreiz pazīstamā Latvijas kamaniņu braucēja Vera Zozuļa, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Zozuļa šobrīd savā pamatdarbā Bērnu un jaunatnes kamaniņu sporta skolā ir paņēmusi bezalgas atvaļinājumu, kura laikā ir pieņēmusi Kazahstānas piedāvājumu un trenē šīs valsts izlasi. Zozuļa līdzi uz Kazahstānu pārvilinājusi arī vairākus jaunos Latvijas kamaniņu braucējus, kuri pagaidām lielajā izlasē netiek. Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, jaunajiem sportistiem ne tikai solīts nodrošināt labus treniņu apstākļus, bet arī iespēju pacīnīties par startu Soču olimpiskajās spēlēs.

Kazahstānas sportisko pilsonību šobrīd pieņēmuši Mārtiņš Lozbers un divnieks Kristaps Bērze/ Toms Mežotnis. Visi bija pieteikti dalībai Nāciju kausa sacensībās, kas ir atlase Pasaules kausa posmam, tomēr neviens nav startējis. Lozbers treniņos piedzīvojis kritienu, bet divnieks Bērze/ Mežotnis, iespējams, nebija izpildījuši kritērijus, lai startētu sacensībās. Kazahstānas rindās vēlējusies startēt arī Maija Linde, taču viņa juridiski divus gadus nevar mainīt savu sportisko valsts piederību, jo startējusi Latvijas rindās Pasaules kausa posmā.

"Mums pašiem tas bija pārsteigums, ieraugot viņus šeit Kēnigzē. Brīva valsts, brīva pasaule, nevaram jau neko liegt," skaidro Latvijas Kamaniņu sporta federācijas (LKSF) prezidents Atis Strenga.

Pēc Strengas teiktā, sportisti vēl līdz galam nav izpildījuši saistības ar LKSF, tomēr tas nav būtisks un LKSF neliks šķēršļus sportistu turpmākajām gaitām. No LKSF nekādas atļaujas sportistu pārejai nav prasītas, jo visi divus gadus nav startējuši Latvijas rindās, un tādēļ brīvi var mainīt sportisko pilsonību.

Strenga pauda uzskatu, ka, iespējams, jaunie sportisti "ņēmuši piemēru" no skeletonistes Undīnes Vītolas, kura pagājušajā sezonā sāka startēt kā Azerbaidžānas sportiste.

"Sāpe ir par to, ka tā ir tāda avantūra. Viņi vēl nav gatavi tāda līmeņa mačiem. Kamaniņu sports ir bīstams. Nevar tā vienkārši iekāpt kamanās un braukt, tomēr jāiekrāj pieredze un jāapgūst braukšana nopietni," nožēlu pauž Strenga. "Domāju, ka "iekrituši" arī kazahi, jo nav vēl šie sportisti gatavi tāda līmeņa mačiem, un redz tomēr vēl nesagatavotus sportistus."

LKSF prezidents gan pauda apmierinātību par sportistu jaunajiem apstākļiem, jo viņu vecāki ir informēti par savu bērnu soli. Tāpat viņiem esot apdrošināšana, kas nav mazsvarīgi šāda sporta veidā, kurā mēdz būt kritieni.

Strenga pieļāva, ka būs arī kāda nopietnāka saruna ar Zozuļu, kad viņa atgriezīsies no atvaļinājuma, jo no ētiskā viedokļa viņas rīcība nav attaisnojama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!