Foto: AFP/Scanpix
2018.gada ziemas olimpiskās spēles norisināsies Dienvidkorejas kalnu kūrortā Pjenčanā, trešdien lēmuši Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) biedri.

Par to sabiedrību informēja SOK prezidents Žaks Roge.

Pjenčana jau pirmajā balsošanas kārtā ieguva balsu vairākumu, pārliecinoši pārspējot abas pārējās pretendentes uz olimpiādes rīkošanu - Vācijas pilsētu Minheni un Francijas pilsētiņu Anesī.

Šī bija pirmā reize kopš 1988.gada spēlēm Kalgari, kad uz olimpiādes rīkošanu pieteikušās tikai trīs pilsētas.

Pjenčana iepriekš kandidējusi uz divu Olimpisko spēļu rīkošanu, abas reizes minimāli piekāpjoties attiecīgi Vankūverai un Sočiem.

Trešdienas balsojumā nepiedalījās visi 100 SOK biedri, jo vismaz seši neatradās balsojuma norises vietā, bet astoņas personas nepiedalīties izlēmušas personīgu iemeslu dēļ.

Šī būs trešā reize, kas olimpiāde norisināsies Āzijas kontinentā. Pēdējo reizi tas 1998.gada notika Nagano.

Pjenčanas kandidatūras gadījumā nepastāv bažas par pilsētas iespējām uzņemt spēles no finansiālā un ekoloģiskā viedokļa. Āzijas valstis līdz šim rīkojušas tikai divas Olimpiskās spēles, kas kontekstā ar faktu, ka Pjenčana uz olimpiādes rīkošanu pretendē trešo reizi pēc kārtas, pilsētas kandidatūrai ir liels pluss. Noprotams, ka SOK Āzijas kontinentā saskata lielas un vēl neapgūtas ienākumu iespējas, publiski savu nostāju deklarējot kā "iespēju attīstīt ziemas sporta veidus Āzijas kontinentā".

Ņemot vērā, ka pilsēta uz olimpiādes rīkošanu pretendēja jau trešo reizi pēc kārtas, tās oficiālajās prezentācijās novēroti samērā niecīgi jauninājumi, kas radīja bažas, ka spēļu sākotnēji plānotā norise varētu būt nedaudz "vecmodīga".

Kā ziņots, Dienvidkorejas prezidents Ļi Mjunbaks uzskata, ka Eiropa un Amerikas kontinents jau pietiekami ir izjutuši olimpiskās kustības labvēlību, sakot, ka Āzija tādu līdz šim nav izpelnījusies. Prezidents iepriekš izteicies, ka olimpiādes atgādāšanu uz Pjenčanu viņš uzskata par savu "pienākumu un misiju".

Zīmīgi, ka Minhenes uzvaras gadījumā tā var kļūt par pirmo pilsētu, kur notikušas gan vasaras, gan ziemas Olimpiskās spēlēs.

Minhenes kandidatūru aktīvi atbalstīja Vācijas kanclere Angela Merkele, kura ar personīgas vēstule starpniecību vērsās SOK. Merkele uzsvēra, ka Vācijas vēlas, "lai visa pasaule ir tās viesi". Gan Merkele, Vācijas prezidenta Kristiāna Vulfa, kurš uzskata, ka tiesību piešķiršanai būtu "dāvana visai Vācijai", un iekšlietu ministra Hans Petera Frīdriha pavadībā, gan Francijas premjerministrs Fransuā Fijons ieradās uz SOK balsojumu.

Paredzams, ka Pjenčanas Olimpiskās spēles risināsies no 9. līdz 25.februārim, kamēr paralimpiskās spēles norisinātos no 9. līdz 18.martam.

Kā ziņots, sākotnēji savu interesi izteica, taču oficiālu kandidatūru neiesniedza virkne pilsētu Kazahstānā, Ukrainā, Turcijā, Ķīnā, Francijā, Šveicē, Austrālijā, Zviedrijā, Bosnijā un Hercegovinā, Bulgārijā, Norvēģijā , Slovēnijā, ASV un Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!