Latvijas kalnu slēpošanas izlase uzreiz pēc Valsts svētkiem - šo svētdien - dosies ceļā uz Somiju, kur turpinās gatavošanās jaunajai sezonai, informē Latvijas Slēpošanas savienība.

Latvijas pieaugušo izlasē kalnu slēpošanā šosezon Latvijas Slēpošanas savienība ir iekļāvusi šādus kandidātus: Roberts Briška, Kaspars Daugulis, Mārtiņš Onskulis, Roberts Rode, Kristaps Zvejnieks, Miks Zvejnieks, Lelde Gasūna, Agnese Āboltiņa, Anna Bondare, Liene Bondare un Katrīna Krūmiņa, Ieva Meldere. Šie divpadsmit kalnu slēpotāji tad arī būs galvenie pretendenti uz vietu pamatsastāvā, kas piedalīsies izlases treniņnometnēs un startēs FIS sacensībās, stāsta Latvijas Slēpošanas savienībā atbildīgais par kalnu slēpošanu Dinārs Doršs. Traumas joprojām dziedē arī Evija Benhena un Einārs Lansmanis, tādēļ ceram arī viņus redzēt atkal trenējamies, ko arī novēlam.

Kā pirmais sezonas plāns ir treniņnometne un FIS sacensības Somijā, uz kurieni mūsējie dosies 20.novembrī, bet atgriezīsies 6.decembrī. Pirmās divas nedēļas kalnu slēpotāji trenēsies, bet 3. un 4.decembrī piedalīsies FIS sacensībās slalomā, kas notiks Rovaniemi. Dinārs piebilst, ka tas būs vienīgais kopīgais izlases pasākums šajā gadā, jo pārējās izlases kandidātu aktivitātes turpināsies nākamā gada sākumā.

Tā kā Latvijas Slēpošanas savienība (LSS) ir noteikusi par prioritāriem Latvijas kausa posmus, tad gan pirmajā posmā 7. un 8.janvārī, gan otrajā posmā 17. un 18.februārī startēs visi vadošie Latvijas kalnu slēpotāji, kā tas ir noticis arī līdz šim. Pirms abiem Latvijas kausa izcīņas posmiem izlases kandidātiem tiks organizēta piecu dienu treniņnometne, kas notiks Kordes trasē Siguldā. Pirmā paredzēta no 2. līdz 6.janvārim, bet otrā – no 13. līdz 17.februārim. Kordes trase par izlases treniņbāzes vietu nav izvēlēta nejauši, jo tieši šī trase bija ļoti pretīmnākoša un uz sadarbību orientēta, lai labākie Latvijas kalnu slēpotāji varētu arī trenēties Latvijas apstākļos.

Martā sekos visgarākais izbrauciens, kas ilgs nedaudz vairāk par trim nedēļām – no 4. līdz 27.martam. Sākumā izlases kandidāti dosies uz Somiju, kur pirmo nedēļu tiks aizvadīti treniņi, bet no 11. līdz 16.martam viņi piedalīsies Baltijas kausā, kas atkal notiks Suomutunturi. Un tieši Baltijas kauss būs svarīgākās sacensības šajā sezonā, uzsver Dinārs Doršs, norādot, ka mūsu slēpotāju mērķis būs pēc iespējas vairāk iegūt godalgotās vietas. Pēc Baltijas kausa mūsējie dosies uz Norvēģiju, kur piedalīsies FIS sacensībās, kas norisināsies no 21. līdz 25.martam un kas vienlaikus būs arī Norvēģijas čempionāts. Norvēģi allaž ir bijuši spēcīgi kalnu slēpotāji, un nacionālais čempionāts pulcē vairākus augstas klases sportistus ar pašu Akselu Svindālu priekšgalā. "Šāda spēcīga konkurence palīdzēs mūsu sportistiem, protams, pašiem labi nostartējot, iegūt labus FIS punktus," piedalīšanos Norvēģijas čempionātā skaidro Dinārs Doršs.

Lielākā daļa no izlases kandidātiem vēl ir junioru vecuma, tāpēc izlases mērķis vēl nebūs dalība Pasaules kausa posmos. Tomēr iespējams, ka kādā posmā redzēsim arī mūsu pārstāvi, un visticamāk tas varētu būt Kristaps Zvejnieks, kurš jau pagājušajā sezonā plānoja startēt slalomā Šladmingā (Austrija), bet dažādu iemeslu dēļ šis starts nenotika. Vēlmi izmēģināt spēkus Soču olimpiskajā nobrauciena trasē ir izteicis arī Roberts Rode. Un, ja Lelde Gasūna jutīsies pārliecinošā formā, varbūt kādā pasaules kausā redzēsim arī viņu. Pārejai uz dalību Pasaules kausos jānotiek pakāpeniski, un sportistiem jābūt jau ar pietiekamu pieredzes bagāžu. Ir daudz sportistu no visas pasaules, kas esot jau 6 līdz 8 FIS punktu līmenī, vēl tikai ar cerību cenšas iegūt pa kādam PK punktam, startējot ar augstiem numuriem, tāpēc mūsējiem vēl jātrenējas. Tāpat kā distanču slēpotājiem arī kalnu slēpotājiem Pasaules čempionāts pieaugušajiem notiek reizi divos gados un nākošā sezona ir "tukšā". Savukārt uz junioru čempionātu, kas notiks no 29.februāra līdz 9.martam Itālijas kalnu kūrortā Rokaraso, pateicoties LSS un vecāku atbalstam, dosies vairāki no vadošajiem jaunajiem slēpotājiem.

Iepriekš jau ziņojām par jauniešu gatavošanos un atlasi uz Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskajām spēlēm, kas nākošā gada janvāra vidū notiks Insbrukā (Austrija). Starp kandidātiem uz šīm spēlēm ir daži pieaugušajā izlasē iekļautie juniori – Miks Zvejnieks, Agnese Āboltiņa, Liene Bondare, līdz ar to arī ir likumsakarīgi, ka Latvija junioru līmenī ir augstāk pasaulē nekā pieaugušajos. Un kā viens no sezonas galvenajiem mērķiem tiek izvirzīts – pakāpšanās pasaules rangā, lai varētu pietuvināties A kvalifikācijas normatīvam, kas palīdzēs vieglāk tikt uz Olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!