Foto: Publicitātes foto
Latvijas Slēpošanas savienības rīkotajā Latvijas kausa pirmajā posmā kalnu slēpošanā, kas norisinās Siguldā Pilsētas trasē, elites grupā dāmām pirmajās divās disciplīnās uzvaras tika Gasūnu ģimenei – Evelīna triumfēja supergigantā, bet Lelde bija pavisam nedaudz pārāka par jaunāko māsu, uzvarot milzu slalomā.

Vīriem beidzot pie uzvaras tika Ģirts Zīle, kurš bija labākais supergigantā, bet milzu slalomā nepārspēts palika Kristaps Zvejnieks, informē Latvijas Slēpošanas savienības pārstāvis Ivars Bācis.

Kalnu slēpošanas cienītāji pēc jauniešu starta ar interesi gaidīja piektdienas pēcpusdienu, kad dalību Latvijas kausa pirmajā posmā uzsāka juniori, pieaugušu un senioru grupa. Un viņiem nenācās vilties par sacensību spraigumu, it īpaši vērojot spraigo cīņu dāmu konkurencē milzu slaloma disciplīnā, par ko parūpējās māsas Gasūnas, norāda rīkotāji. Bet vispirms norisinājās supergigants, kur pirmajās divās vietās bija U16 grupas pārstāves – Evelīna Gasūna ("Ziemeļpols") un Elīna Nežborte ("Pantera"), kas kā labākās no trijnieka jauniešu grupās ieguva tiesības startēt pie elites. Stabili pirmā, uzrādot labākos laikus abos braucienos, bija Evelīna Gasūna, kas par 0,45 sekundēm apsteidza otro vietu ieguvušo Nežborti, kurai abos braucienos trešā vieta. Pussekundi uzvarētājai zaudēja trešās vietas ieguvēja Anna Bondare ("Apex"), kas tikai par trim sekundes simtdaļām apsteidza ceturtās vietas ieguvēju Ievu Melderi ("Pantera") un par 0,07 sekundēm U16 grupas trešo labāko pārstāvi Madaru Zvīni . Nevienmērīgi startējušās "Apex" pārstāves un otros laikus uzrādījušās – Krista Vitkovska pirmajā braucienā, bet Patrīcija Alsiņa otrajā braucienā, beigās ierindojās attiecīgi sestajā un septītajā vietā.

Milzu slalomā uz starta izgāja arī galvenā favorīte Lelde Gasūna, kas pagājušajā gadā bija spiesta dēļ traumas izlaist abus Latvijas kausa posmus un kura pērn decembrī ar uzvaru un otro vietu FIS mačos atgriezās sacensību apritē. Un kā vēlāk izrādījās viņas sīvākā konkurente bija jaunākā māsa Evelīna. Abas otrajā braucienā uzrādīja identisku laiku – 19,36, bet Leldes pirmajā braucienā iekrātais minimālais pārsvars – sešas sekundes simtdaļas – bija izšķirošs un pietiekošs, lai izcīnītu uzvaru un jaunāko māsu atstātu otro. Kā izrādījās, tad tomēr pilnībā Lelde nav atguvusies no traumas, un celī vēl jūtamas sāpes (tas arī bija par iemeslu nestartēšanai nākamajā dienā slalomā – aut. piez.), kas neļāva parādīt labāko sniegumu, ļaujot konkurentēm pietuvoties. Trešā vieta tika Madarai Melderei, kas no uzvarētājas atpalika sekundi, bet ceturto vietu ieguvušo jaunieti Zvīni apsteidza par 0,3 sekundēm. Labākā no senioru grupas atkal bija Žaklīna Frickausa, kurai kopējā ieskaitē devītā vieta, bet supergigantā vienpadsmitā.

Vīriešiem supergigantā abus braucienus, uzrādot gandrīz identiskus laikus, visātrāk veica Ģirts Zīle ("Ziemeļpols") un izcīnīja pirmo uzvaru Latvijas kausā elitē. Pirms gada viņš bija tuvu uzvarai, bet tikai par divām sekundes simtdaļām piekāpās Kristapam Zvejniekam. Progresu nodemonstrēja un otro vietu izcīnīja Daniels Fogelis ("Pantera"), kurš uzvarētājam zaudēja 0,29 sekundes un kuram tas bija pirmais pjedestāls Latvijas kausos elitē. Vēl pērn viņš palika ārpus labāko desmitnieka. Pakāpjoties no septītās vietas pirmajā braucienā, trešo vietu abu braucienu summā izcīnīja izlases dalībnieks un pēdējos gados regulārs trijnieka braucējs Latvijas kausa posmos Kaspars Daugulis ("Kore"), par 0,09 sekundēm apsteidzot Kristapu Zvejnieku ("Virsotne"), tādējādi pagājušā gada abu Latvijas kausa posmu visu disciplīnu uzvarētājam šoreiz nācās samierināties ar neierasto vietu ārpus godalgoto trijnieka. Tādējādi pārtrūka tradīcija, ka jau vairākus gadus Latvijas kausos kāds no brāļiem Zvejniekiem allaž ir bijis trijniekā, pārsvarā ar Kristapu pirmajā vietā (pēdējā reize, kad kāds no Zvejniekiem nebija trijniekā Latvijas kausā, bija 2010.gada februāris, un tad Kristaps nestartēja, jo bija devies uz Olimpiskajām spēlēm Vankūverā – aut. piez.). Pēc pirmā brauciena trešais bija labākais senioru grupas pārstāvis Edgars Kupčs ("Kore"), bet pēc otrā viņš dalīja piekto vietu ar Martinu Knostenbergu ("ASI Ski-box"). U16 grupas pārstāvis Elvis Opmanis iekļuva desmitniekā un izcīnīja 9.vietu, uzvarētājam zaudējot 0,88 sekundes.

Milzu slalomā Kristapam Zvejniekam abos braucienos līdzīgi turējās līdzi Kaspars Daugulis, bet tomēr Kristaps bija pārāks summā par trešdaļu sekundes un izcīnīja uzvaru, uzrādot laiku 37,75 sekundes un Kasparu atstājot otro. Trešais bija Miks Zvejnieks, kas brālim zaudēja 0,6 sekundes. Labākais no senioriem atkal bija Edgars Kupčs, kuram sestā vieta kopējā vērtējumā un +1,42 sekundes aiz uzvarētāja.

Jauniešu grupās uzvaras izcīnīja: Supergigantā U12 (2001./2002.g.) Lauris Opmanis ("Apex") un Rēzija Krastiņa ("Pantera"); U14 (1999./2000.g.) Nauris Abzalons un Ieva Pildiņa ("Apex"); U16 (1997./1998.g.) Žaks Gedra un Evelīna Gasūna (abi "Ziemeļpols"). Milzu slalomā: U12 .) Lauris Opmanis un Johanna Udras (Igaunija), U14 Žanete Gedra un Daniels Loss, Žaks Gedra un Evelīna Gasūna.

Sestdien sacensību noslēdzošajā dienā dalībnieki kā allaž sacentās tehniskajā slalomā disciplīnā, kurā favorītiem ir visreālākās iespējas salīdzinājumā ar citām disciplīnām pierādīt savu meistarību uz salīdzinoši īsajām Siguldas nogāzēm. Ziemas apstākļi dalībniekus nelutināja, un temperatūra bija tuvu mīnuss divdesmit grādiem. Slaloma disciplīnā visās jauniešu grupās un vīriešu elitē bija izteikti līderi, vienīgi dāmu elitē notika interesanta cīņa par uzvaru. Slaloma disciplīnā Latvijas kausā startēja 152 dalībnieki – 98 jauniešu grupās un 54 elitē un junioros.

Vīriešiem savu pārākumu apliecināja Kristaps Zvejnieks, kurš pārējiem, neskaitot brāli Miku, katrā braucienā "ielika" sekundi vai vairāk, un abu braucienu summā vienīgais izbrauca zem piecdesmit sekundēm – 49,25. Miks Zvejnieks, zaudējot Kristapam 1,82 sekundes, nodrošināja brāļiem dubultuzvaru. Pirmajā braucienā Mikam līdzi turēja ierastais konkurents Kaspars Daugulis ("Kore"), zaudējot tikai piecas sekundes simtdaļas, bet pēc otrā Kaspars atpalika jau 0,41 sekundi. Šoreiz labākais seniors bija Jānis Korde ("Kore"), kurš ierindojās septītajā vietā un uzvarētājam zaudēja 5,83 sekundes, bet par vienu sekundes desmitdaļu viņš apsteidza jauniešu grupas pārstāvi Klāvu Rubeni ("Pantera"), kura 8.vieta bija labākais kāda no U16 grupas pārstāvja veikuma trijās disciplīnās, jo supergigantā Elvis Opmanis bija vienu vietu zemāk – devītais (atliek tikai minēt, kā būtu izgājis pie elites U16 grupas uzvarētājam Žakam Gedram, bet tik augstā vietā kā māsa viņš noteikti netiktu – aut. piez.).

Dāmām bija daudz sīvāka cīņa par pirmo vietu. Dēļ ceļa sāpēm nestartēja Lelde Gasūna, bet viņas vietā jauniešu grupas pārstāvju dominanci nedaudz mazināja Ieva Meldere ("Pantera"), kura, kaut arī otrajā braucienā piekāpās Evelīnai, tomēr abu braucienu summā par 0,14 sekundēm pārspēja jaunāko Gasūnu ("Ziemeļpols") un izcīnīja uzvaru, bet Evelīna papildināja savu krājumu pirmajā posmā elitē ar vēl vienu otro vietu. Trešā bija U14 grupas līdere Žanete Gedra ("Ziemeļpols"), kas no uzvarētājas atpalika 0,67 sekundes, bet pēc pirmā brauciena bija otrā, ceturtdaļsekundi priekšā E.Gasūnai. Pirmais trijnieks krietni atšķīrās no pārējām, kas atpalika jau vairāk nekā četras sekundes, bet tas skaidrojams daļēji ar to, ka Latvijas kausa pirmajā posmā nepiedalījās vairāki vadošie Latvijas kalnu slēpotāji un izlases dalībnieki, kas atradās treniņnometnēs ārzemēs – Agnese Āboltiņa, Katrīna Krūmiņa, Liene Bondare, bet vīru konkurencē nestartēja Roberts Rode un Mārtiņš Onskulis.

Piecās jauniešu grupās, izņemot U12 grupu meitenēm, slalomā uzvarētāji bija tie paši, kas milzu slalomā. U12 grupā (2001./2002.g.) puišiem Lauris Opmanis ("Apex") atkal aiz sevis atstāja Paulu Rubeni ("Pantera"), šoreiz apsteidzot par 2,81 sekundi. Pateicoties labākam otram braucienam, igauni no trijnieka "izstūma" un trešo vietu izcīnīja Edgars Žurevskis ("Ziemeļpols"). L.Opmanis ar šādu rezultātu būtu stabili otrais U14 grupā (1999./2000.g.), un tikai par trešdaļu sekundes piekāptos par gadu vecākajam šīs grupas uzvarētājam Danielam Losam (International Ski team), kurš aiz sevis otrajā vietā atstāja par divām sekundēm lēnāko Jorenu Jēkabsonu ("Pantera"). Uz trešo vietu no septītās pakāpās supergiganta negaidītais uzvarētājs Nauris Abzalons ("Pantera"), bet papildus paša labi veiktajam otrajam braucienam "piepalīdzēja" Kristera Čerņevska kļūda un Mārtiņa Zvīņa diskvalifikācija otrajā braucienā, kā arī godalgoto vietu pretendenta Klāva Vorslava neveiksmē pirmajā braucienā. U16 grupā (1997./1998.g.) pārliecinoši ar 1,72 sekunžu pārsvaru pārāks bija Žaks Gedra (Ziemeļpols"), bet otrā un trešā vieta bija identiskas milzu slalomam – Klāvs Rubenis ("Pantera") otrais, bet Elvis Opmanis ("Apex") trešais, tādējādi savstarpējā mikromačā Klāvs pa disciplīnām uzvarēja ar 2:1, bet šo divu ģimeņu pārstāvju sāncensībā, ieskaitot arī U12 grupu, rezultāts kļuva draudzīgi neizšķirts 1:1.

U12 grupā meitenēm tikai otrajā braucienā otrās vietas ieguvēja Betija Burkovska ("Virsotne") spēja izrādīt līdzīgu konkurenci uzvarētājai Rēzijai Krastiņai ("Pantera"), kuras pārsvars divu braucienu summā sasniedza pusotru sekundi. Vēl par sekundi lēnāka bija 3.vietas ieguvēja Helēna Mūrniece ("Apex"). U14 grupā pirmo divu vietu ieguvējas bija krietni pārākas pār pārējām, taču arī abu starpā bija iespaidīgs pārsvars (šajā grupā tika sasniegti vislielākie pārsvari starp godalgoto vietu ieguvējām – aut. piez.). Uzvarētāja Žanete Gedra Ievu Pildiņu ("Apex") apsteidza par nepilnām piecām sekundēm, bet trešo vietu izcīnījusī Katrīna Sadovņikova ("Traverss-v") zaudēja Žanetei jau virs desmit sekundēm. Žanete Gedra ar šādu rezultātu pārliecinoši – ar piecu sekunžu pārsvaru – uzvarētu pie sava vecuma puišiem un būtu otrā pie U16 grupas meitenēm, piekāpjoties tikai šīs grupas uzvarētājai Evelīnai Gasūnai, kas otro vietu ieguvušo Madaru Zvīni ("Apex") apsteidza par 4,5 sekundēm. Trešā tāpat kā milzu slalomā bija Elīna Nežborte ("Pantera").

Otrais Latvijas kausa posms notiks pēc divām nedēļām, 2. un 3.februārī, Siguldā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!