Foto: Publicitātes foto
Latvijas distanču slēpošanas jauniešu izlases kandidāti jau otro nedēļu aizvada treniņus Igaunijas slēpošanas centrā Otepē, kur nākošās nedēļas sākumā noskaidros divus labākos – vienu meiteni un vienu puisi, kas pārstāvēs Latviju pirmajās Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskās spēles, kas 2012.gada janvāra vidū norisināsies Insbrukā, informē Latvijas Slēpošanas savienības preses sekretārs Ivars Bācis.

Latvijas jaunatnes izlases kandidāti Otepē ieradās jau 28.novembrī un pazīstamajā Igaunijas slēpošanas centrā aktīvi trenējas uz sniega otro nedēļu. Arī pie mūsu ziemeļu kaimiņiem kā daudzviet Eiropā sniegs vēl nav snidzis, tāpēc ir saražots mākslīgais sniegs un ir izveidots slēpošanas aplis viena kilometra garumā. "Protams, aplis nav garš, bet priekš esošās situācijas ar sniega problēmām tas ir daudz," stāsta trenere Ilze Cekule. Viņa arī norāda, ka katru rītu trase tiek sagatavota, jo kopā ar mūsējiem trenējas arī igauņu slēpotāji un biatlonisti. "Kilometru garais aplis ir labā stāvoklī, un tas ar katru dienu tiek pamazām pagarināts. Trase nav pavisam līdzena, ir trīs nelieli kāpumiņi, tā kā pavisam viegli nebūs," skaidro trenere, piebilstot, ka mūsējiem ir nodrošināti labi treniņapstākļi un ka mūsu jaunie slēpotāji jūtas labi.

Sākotnēji bija plānots, ka atlases sacensības notiks nedēļas nogalē - 10. un 11.decembrī, bet sakarā ar sniega problēmām ir nolemts tās pārcelt par divām dienām uz priekšu, proti, 12. un 13.decembri. "Sestdienās un svētdienās, kad pārsvarā cilvēkiem ir brīvdienas, trasē ir daudz cilvēku, jo papildus slēpotājiem, kas tur trenējas, vēlmi izslēpoties izmanto arī slēpošanas cienītāji, kuru Igaunijā netrūkst, un tādēļ trase ir pārpildīta un sacensības noorganizēt ir sarežģīti. Ņemot to vērā, ir nolemts treniņnometni pagarināt par divām dienām un atlases sacensības pārcelt uz pirmdienu un otrdienu, kad trase ir krietni tukšāka. Turklāt pa šīm dienām 1km aplis varētu jau būt krietni pagarināts," cerību pauž Ilze Cekule, kas ar jaunatnes izlases kandidātiem strādāja pirmo nedēļu, bet šobrīd ar viņiem darbojas Dainis Vuškāns.

Distanču slēpošanā Latviju šajās spēlēs saskaņā ar noteikto kvotu varēs pārstāvēt divi sportisti – viens jaunietis un viena jauniete. Saskaņā ar Latvijas Slēpošanas savienības (LSS) izstrādāto un apstiprināto atlases kārtību, lai kvalificētos uz Insbruku, ir jāuzrāda labākais rezultāts atlases sacensībās, kuru ietvaros būs jāveic tās pašas divas distances, kas ir iekļautas Jaunatnes Olimpisko spēļu programmā – sprints (1km) brīvajā stilā un 5km jaunietēm un 10km jauniešiem klasiskajā stilā ar intervāla startu. Sprintā rezultātu veidos divu kvalifikācijas braucienu laiku summa. Gan sprintā, gan distancē atbilstoši uzrādītajam laikam tiks piešķirti punkti, kas tiks aprēķināti atbilstoši FIS punktu aprēķināšanas formulai. Atlases uzvarētāji tiks noteikti pēc šo abu distanču (sprinta un klasiskā stila intervāla distances) punktu summas. Uzvar tas, kuram mazāka punktu summa.

LSS starp kandidātiem ir iekļāvusi šādus slēpotājus – Arni Pētersonu, Rūdolfu Kļaviņu, Ivo Līdaku, Viesturu Eglīti, Induli Bikši, Jāni Indriksonu, Jāni Ārentu, kā arī Zani Eglīti, Olgu Kovaļovu un Zani Jansoni. Lielai daļai jauniešu jau ir starptautiska pieredze, jo Kļaviņš, Eglītis, Pētersons un Eglīte šogad Latviju pārstāvēja Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskajā festivālā Liberecā, turklāt Zane arī piedalījās gan junioru, gan pieaugušo Pasaules čempionātā.

Atgādinām, ka šajās Jaunatnes Olimpiskajās spēlēs tieši distanču slēpošanā var startēt dalībnieki, kuri dzimuši 1994. un 1995.gadā, kas ir par vienu gadu vecāki nekā kalnu slēpošanā. Distanču slēpošanas programmā ir divas individuālās disciplīnas – sprints brīvajā stilā un distance (5km jaunietēm un 10km jauniešiem) klasiskajā stilā ar intervāla startu, kā arī jauktā komandu stafete, kas paredzēta kopā ar biatlonistiem.

Kā jau iepriekš tika ziņots, šā gada 11.decembrī būs zināmi arī abi divi kalnu slēpotāju, kas pārstāvēs Latviju Pasaules Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs, bet viņiem ir noteikti savādāki atlases kritēriji, un labākos noteiks, rēķinot absolūti labākos FIS punktus jebkurā disciplīnā (slaloms, milzu slaloms, supergigants), kuri uzrādīti vienās no divām sacensībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!