Foto: Publicitātes foto
Šajā nedēļas nogalē Čehijas slēpošanas centrā Liberecā sākas pasaules čempionāts junioriem un U23 grupai distanču slēpošanā, un pēc gada pārtraukuma uz šo čempionātu dosies arī Latvija, kuras sastāvā būs četri dalībnieki, bet šoreiz bez nevienas pārstāves sieviešu konkurencē, jo neviena no mūsu juniorēm nespēja izpildīt atlases kritērijus, informē Latvijas Slēpošanas savienības (LSS) preses dienests.

Pasaules junioru čempionāts atšķirībā no pieaugušo čempionāta notiek katru gadu. Pērn uz Turciju neviens no Latvijas slēpotājiem neaizbrauca, bet šogad junioru čempionātā Latvija būs pārstāvēta. Mūsējie uz Čehiju dodas četru dalībnieku sastāvā – divi sportisti U23 grupā un divi junioros, kas bija izpildījuši Latvijas Slēpošanas savienības noteiktos atlases kritērijus: U23 vīriešiem 100 FIS punkti, junioriem vīrieši - 140 FIS punkti.

Kaut arī dāmām bija nākts pretī un salīdzinājumā ar vīriem bija noteiktas "maigākas" prasības, tik un tā neviena no mūsu juniorēm vai U23 grupas pārstāvēm nebija tuvu, lai izpildītu šo kritēriju. Vistuvāk no visām bija 1996.gadā dzimusī jauniešu grupas pārstāve Kitija Auziņa, bet viņai līdz junioru normai - 190 FIS punkti - pietrūka 36 punktu.

U23 grupā (1990.-1992.gadā dzimušie) startēs SS "Arkādija" pārstāvji Arvis Liepiņš un Roberts Slotiņš, bet pie junioriem (1993. gadā dzimuši un jaunāki) konkurenci sastādīs Arnis Pētersons (Cēsu pilsētas sporta skola) un Indulis Bikše (SS"Arkādija"). Komandas treneris Liberecā būs Dainis Vuškāns, bet kā tehniskais personāls līdzi dosies Mārtinš Jakovičs un Valts Eiduks.

Katrai grupai ir paredzētas trīs individuālās disciplīnas – sprints, vidējā distance ar intervāla startu (junioriem 10 km, U23 grupai 15 km) un skiatlons (10km+10km junioriem, 15km+15km U23 grupai), kā arī komandu stafete.

Svētdien, 20. janvārī, paredzēts pirmais starts junioriem sprintā klasiskajā stilā, bet U23 grupa čempionātu ar sprintu uzsāks pirmdien. Čempionātu mūsējie noslēgs ar skiatlonu – juniori 24.janvārī, U--23 grupa 25.janvārī, bet ļoti iespējams, ka mūsējie startēs arī čempionāta pēdējā dienā stafetē, bet tas atkarīgs no trenera lēmuma. Kaut arī mūsējie katrā grupā ir tikai divi, tomēr noteikumi ļauj junioriem startēt pie U23, tāpēc pastāv iespēja, ka Latvijai būs stafetes komanda U23 grupā.

Arvis Liepiņš līdz šim pasaules junioru meistarsacīkstēs ir startējis trīs reizes – 2008.gadā Itālijā un 2010.gadā Vācijā pie junioriem, bet 2011.gadā Otepē Igaunijā U23 grupā. Vislabāko rezultātu Arvim līdz šim ir izdevies sasniegt 2010.gadā Vācijā, kad 20km skiatlonā (toreiz iedzīšanā) viņš 102 dalībnieku konkurencē izcīnīja 35.vietu. Šajā sezonā Liepiņš ir uzrādījis ļoti labus rezultātus – Pasaules kausa posmā ieguvis 75 FIS punktus, bet FIS sacensībās labojis savu rekordu uz 68, tad 62 un visbeidzot svētdien Priekuļos pirmo reizi arī zem 60 punktiem – 54 FIS punkti. Arvim šis ir pēdējais gads U23 grupā, tā kā madonietis noteikti būs motivācijas pilns nostartēt labāk nekā iepriekš un pacīnīsies par iekļūšanu trīsdesmitniekā vai augstāk.

Otrs U23 grupas pārstāvis, 21 gadus vecais Roberts Slotiņš U23 grupā startēs pirmo reizi, taču arī viņam ir zināma pieredze augstāka līmeņa sacensībās. Mazsalacietis 2009.gadā startēja Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskajā festivālā (EJZOF) Polijā, 2010.gadā Pasaules junioru čempionātā Vācijā un 2011.gadā pieaugušo Pasaules čempionātā Oslo. 2011.gadā viņš bija atbraucis uz Otepi, lai piedalītos arī junioru čempionātu, bet pirms pašām sacensībām saslima un čempionāts gāja secen. Par vislabāko panākumu Robertam varētu uzskatīt 2009.gadā EJZOF Polijā izcīnīto 17.vietu sprintā (toreiz Rinalds Kostjukovs izcīnīja vēsturisko bronzu). Slotiņš sezonas laikā ir kļuvis par otro numuru izlasē aiz Arvja un arī var čempionātā sasniegt labus rezultātus.

Arnis Pētersons, kurš normatīvu izpildīja tikai pirms dažām dienām Priekuļos, pirmo reizi startēs pasaules junioru čempionāta, taču šāda mēroga sacensības viņam nebūs pirmās, turklāt Libereca viņam nav sveša, jo 2011.gadā tur piedalījās EJZOF un bija otras labākais no mūsējiem aiz Mārča Jakoviča. Pirms gada Insbrukā, Austrijā cēsnieks godam pārstāvēja Latviju pirmajās Jaunatnes Ziemas Olimpiskajās spēlēs, kur sprintā pārvarēja kvalifikāciju un izcīnīja 20.vietu. Nedēļas nogalē Priekuļos parādītais sniegums liecināja, ka Arnis vēl nav tik labā formā kā pērn janvārī, bet cerams uz čempionātu viņš būs to sasniedzis. Otrs pārstāvis, 1995.gadā dzimušais Indulis Bikše, kas faktiski vēl ir jauniešu grupas pārstāvis, normatīvu izpildīja jau decembra pirmajā pusē. Viņam šāda līmeņa sacensības būs pirmās, taču ir startēts vairākās FIS sacensībās un Skandināvijas kausa posmā Igaunijā. Ja pagājušajā sezonā pārāks bija Arnis, tad šosezon Indulis ir sācis izvirzīties līderos, tā kā abu izredzes vērtējamas kā līdzvērtīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!