Trīskērtējais Soltleiksitijas olimpisko spēļu čempions slēpošanā Johans Milegs pieķerts vielas EPO lietošanā. Par to svētdien informē Spānijas nacionālais radio.
Milegs informāciju par pieķeršanu dopinga lietošanā saņēma sestdienas vakara banketā. Par to Spānijas nacionālo radio informēja Spānijas delegācijas vadības pārstāvis Anhels Luiss Lopess de la Fuente. Pēc mēdija rīcībā esošās informācijas tests veikts 21.februārī. Par iespējamo sodu tiks lemts pēc Milega tikšanās ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas dopinga komisijas pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka Milegs sestdien izcīnīja trešo zelta medaļu Soltleiksitijas olimpiskajās spēlēs, taču 50 kilometru distancē viņam izdevās startēt tikai pēc trīskārtējas asins analīžu veikšanas. Par to sestdien paziņoja Starptautiskās slēpošanas savienības (FIS) augstākā līmeņa amatpersona Bengts Eriks Bengtsons.

Pirms sacensību starta izlozē slēpotājus, kam asinīs pārbauda sarkano asinsķermenīšu līmeni. Ja noteiktā norma ir pārkāpta, veic atkārtotu pārbaudi. Ja arī tajā pieļaujamais līmenis ir pārsniegts, sportistu startam nepielaiž un viņam var veikt urīna papildus antidopinga pārbaudes.

Vīriešiem sarkano asinsķermenīšu maksimāli pieļaujamais līmenis ir 17,5. Ja otrajā analīzē rādītājs ir mazāks nekā pirmajā, slēpotājam dod iespēju vēl vienai analīzei, pēc kuras nosaka galīgo atbildi. Milegam veica trīs pārbaudes, pēdējā no kurām rezultāti atbilda normai un sportists varēja startēt. Pirmajā paraugā viņam sarkano asinsķermenīšu skaits nedaudz pārsniedza pieļaujamo līmeni.

Par pieļaujamās normas pārsniegšanu sportistu nesoda, bet startam slēpotāju nepielaiž iespējamās sirdstriekas dēļ. Paaugstināts sarkano asinsķermenīšu līmenis var liecināt par aizliegtā preparāta EPO lietošanu, kura atklāšanai veic urīna analīzes.

Spānijas sporta ministrs: Milega ķermenī atklātā viela nav aizliegto sarakstā

Spānijas sporta ministrs Huans Antonio Gomess Anhulo svētdien intervijā Spānijas nacionālajam radio noliedza informāciju, ka Soltleiksitijas olimpisko spēļu trīskārtējais čempions Johans Milegs būtu pieķerts aizliegtās vielas EPO lietošanā. Ministrs uzsver, ka analīzēs atklātā viela nav EPO, turklāt tā nav aizliegta.

"Protams, mums visus spēkus ir jāvelta cīņai ar dopinga lietošanu, taču jāciena arī sportistu tiesības," sacīja Anhulo. "Tādēļ lūdzu Starptautisko Olimpisko komiteju pēc iespējas ātrāk izskaidrot radušos situāciju."

Tuvākās stundas laikā ieplānota Starptautiskās Olimpiskās komitejas preses konference Milega jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!