Latvijas sieviešu basketbola izlase piektdien, 13.jūnijā, izcīnīja tiesības spēlēt Pekinas olimpiskajās spēlēs, atlases sacensību ceturtdaļfinālā ar 84:26 sagraujot Angolas valstsvienību.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Latvijas sieviešu basketbola izlase ir pirmā sporta spēļu komanda, kas startēs Vasaras olimpiskajās spēlēs.

Diemžēl, Latvijas izlases panākumu aizēnoja nepatīkama epizode trešās ceturtdaļas sākumā. Latvijas izlases ātrajā uzbrukumā ļoti neveiksmīgi nokrita viena no komandas līderēm Ieva Tāre, kura guva smagu elkoņa traumu. Kā intervijā LTV7 teica Latvijas izlases menedžeris Edgars Buļs, Tārei ir izmežģīta elkoņa locītava un pagaidam nevar prognozet, cik ilgi viņai nāksies atveseļoties.

Latvijas labā 20 punktus guva Anete Jēkabsone-Žogota, 13 punktus - Zane Tamane, bet pa 11 punktiem - Ieva Kubliņa un Elīna Babkina.

Jau pašā spēles sākumā Latvija atrisināja visas problēmas. Latvijas pārsvars gan neauga tik strauji kā spēlē ar Senegālu, tomēr drošs pārsvars tika iegūts ļoti ātri. Gunta Baško un Anete Jēkabsone-Žogota panāca 6:0, tad Latvija palielināja pārsvaru līdz 11:4.

Turpinājumā Angolas spēlētājas izmantoja nelielu Latvijas izlases atslābumu un pietuvojās līdz 9:13. Tomēr tā bija tikai viena epizode par sliktu Latvijai - iespēlējās Latvijas izlases „garais gals" Zane Tamane un Ieva Kubliņa, viņām piebalsoja Jekabsone-Žogota un pēc pirmās ceturtdaļas 23:9!!!

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijas izlase turpināja audzēt pārsvaru un ātri panāca „+20" - 30:10. Latvijas basketbolistes pie lielā pārsvara neapstājās un līdz pirmā puslaika beigām panāca jau 39:14. Otrajā puslaikā Latvijas basketbolistes turpināja graut Angolas izlasi un guva drošu uzvaru ar 84:26.

Piektdien jau divas ceļazīmes uz Pekinas Olimpiādi ieguva Spānijas un Čehijas basketbolistes. Spānietes ceturtdaļfinālā ar 82:68 uzvarēja Kubu, bet Čehija ar 76:64 pieveica Japānu.

Atgādinām, ka Latvijas basketbolistes turnīra pirmajā spēlē ar 94:34 sagrāva Senegālu, bet pēc tam sīvā cīņā mača galotnē salauza Japānas izlases pretestību un uzvarēja ar 83:69.

Latvijas izlases sastāvs dalībai olimpisko spēļu kvalifikācijā: Ieva Tāre, Zane Eglīte, Aija Brumermane, Elīna Babkina, Dita Krūmberga, Anda Eibele, Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Gunta Baško, Aija Putniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!