Foto: AFP/Scanpix
Par 2013.gada Eiropas čempioniem basketbolā svētdien kļuva Francijas izlase, kas finālā ar rezultātu 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16) pārspēja Lietuvas valstsvienību. Francijas basketbolistiem tas ir pirmais Eiropas čempionu tituls.

Uzvarētājiem 17 punktus guva Nikolā Batums, 15 punkti Borisa Diava kontā, bet 12 punktus guva Tonijs Pārkers. Lietuvas izlasē 20 punktus sameta Lins Kleiza, bet 17 punktus pievienoja Mants Kalnietis.

Francijas izlase Eiropas čempionāta finālā spēlēja otro gadu pēc kārtas. Līdz šim Francija pie zelta medaļām nebija tikusi, bet bija izcīnījusi divas sudraba un piecas bronzas godalgas. Tikmēr Lietuva finālā spēlēja pēc desmit gadu pārtraukuma. Pie medaļām Lietuva iepriekš tikusi piecas reizes - zelts 1937., 1939. un 2003.gadā, sudrabs 1995.gadā un bronza 2007.gadā.

$d_id=141; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Mača sākumā neliela iniciatīva piederēja Francijas valstsvienībai, kas uzbrukumus izspēlēja uz groza apakšu un izvirzījās vadībā ar 6:2. Turpinājumā komandas apmainījās sekmīgiem uzbrukumiem un četru punktu pārsvars frančiem saglabājās (11:7). Pēc Mačuļa tālmetiena Lietuva pietuvojās līdz viena punkta deficītam, tomēr Francija atbildēja ar Batuma un Diava metieniem, kas ļāva atkal iegūt drošāku pārsvaru. Lietuvai turpinājumā izdevās izvirzīties vadībā, kad sešus punktus pēc kārtas guva Kleiza (18:17), bet pēc pirmās ceturtdaļas lietuvieši bija vadībā ar 22:19.

Otrās ceturtdaļas sākumā komandas audzēja rezultātu un Lietuva turējās vadībā, tomēr tad Florēns Pjetruss ar diviem veiksmīgiem uzbrukumiem pēc kārtas rezultātu izlīdzināja, bet mirkli vēlāk atkal izvirzīja vadībā Franciju. Batums ar tālmetienu panāca rezultātu 36:31. Lietuvai spēle uzbrukumā apstājās, kas ļāva pretiniekiem panākt jau 11 punktu pārsvaru (34:45). Francija pēdējās ceturtdaļas minūtēs veica izrāvienu 21:3. Kad pirmajā puslaikā atlika spēlēt 0,9 sekundes, tad Antuāns Dio saņēma bumbu un izdarīja sarežģītu un tālu metienu, panākot rezultātu 50:34.

Otrā puslaika sākumā cīņas gaida īsti nemainījās, Lietuva mēģināja samazināt deficītu, taču Francijai visu laiku izdevās atbildēt ar punktu guvumiem. Mirkli vēlāk Francija jau panāca lielāko pārsvaru spēlē 62:42. Tikmēr Lietuva izskatījās, kā būtu nokautēta. Lai arī Kalnietis un Pocjuss nedaudz samazināja pārsvaru, tomēr "lauzt" spēli neizdevās. Pēc trim ceturtdaļām rezultāts bija 68:50 Francijas labā.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā komandas apmainījās punktu guvumiem. Francija nelaida Lietuvu tuvāk, bet lietuvieši mēģināja kaut ko mainīt šajā spēlē ar tālmetieniem, taču otrajā puslaikā tie grozā nelidoja. Francijas izlase mača izskaņu aizvadīja pārliecinoši, izcīnīja vēsturisku uzvaru, kas ļāva pirmo reizi triumfēt Eiropas čempionātā.

Atgādinām, ka iepriekš pirmajos ceturtdaļfinālos trešdien Spānija ar 90:60 neatstāja cerības uz panākumu Serbijai, bet Francija ar 72:62 uzveica sacensību saimnieci Slovēniju. Savukārt ceturtdien Horvātija ar 84:72 pieveica ambiciozoUkrainas izlasi, bet  Lietuva ar 81:77 pārspēja Itāliju.

Vēlāk pusfināla spēlēs piektdien Lietuva ar 77:62 pārspēja Horvātiju, pārtraucot pretinieku astoņu uzvaru sēriju, bet Francija pagājušā čempionāta fināla atkārtojumā papildlaikā ar 71:67 uzvarēja iepriekšējo divu turnīru uzvarētājus spāņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!