Foto: DELFI
Francijas basketbola izlase piektdien Eiropas čempionāta pusfinālā ar rezultātu 75:72 (14:18, 6:16, 23:15, 22:16, 10:7) pagarinājumā dramatiskā cīņā pārspēja iepriekšējo divu turnīru čempioni Spāniju.

Līdz ar to Spānijai neizdevās trešo gadu pēc kārtas spēlēt Eiropas čempionāta finālā. Tāpat Francijas basketbolisti revanšējās par piedzīvoto zaudējumu 2011.gada "Eurobasket" turnīra finālā. Svētdien gaidāmajā finālā Francija spēkosies ar Lietuvu, kas savā pusfinālā pārliecinoši uzvarēja Horvātiju.

Uzvarētājiem teicamu sniegumu nodemonstrēja Tonijs Pārkers, kurš guva 32 punktus, 10 punktus pievienoja Antuāns Dio, bet Boriss Diavs izcēlās ar astoņiem punktiem un astoņām atlekušajām bumbām. Spānijas izlasē Marks Gasols iekrāja 19 punktus un deviņas bumbas zem groziem, 17 punktu Rūdijam Fernandesam, bet 11 punkti un deviņas rezultatīvas piespēles Serhio Rodrigesam.

$d_id=135; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Spēles pirmajās minūtēs cīņa ritēja punkts punktā. Francijai pirmos astoņus punktus guva Pārkers, kamēr Spānijai precīzi meta vairāku spēlētāji. Pirmās ceturtdaļas izskaņā pie rezultāta 14:14 Spānijai Marks Gasols un Rudijs Fernandess guva punktus, kas palīdzēja pirmo ceturtdaļu noslēgt ar četru punktu pārsvaru. Otrajā ceturtdaļā Spānijai izdevās atrauties no pretiniekiem. Zīmīgi, ka franči tad spēlēja bez Pārkera. Spāņi panāca rezultātu 26:18, un turpināja palielināt savu pārsvaru arī kad Francija spēlēja ar savu līderi, pirmajam puslaikam noslēdzoties ar rezultātu 34:20.

Trešajā ceturtdaļā Francija sāka pakaļdzīšanos pretiniekiem, un tas arī izdevās. Lēni un pacietīgi francūži turpināja samazināt deficītu, un līdz ceturkšņa beigām rezultāts bija 49:43 Spānijas labā. Pēc Nando de Kolo un Mikaela Želabaļa metieniem rezultāts kļuva 48:49, taču tad Spānija atkal atrāvās (58:51). Pēc neilga brīža Francijai, pateicoties Pārkera spēlei uzbrukumā, izdevās izlīdzināt rezultātu, atlikušajā laikā komandas sīvā cīņā apmainījās punktu guvumiem un uzvarētāju nācās noskaidrot pagarinājumā.

Pagarinājums ritēja ļoti saspringtā cīņā, tomēr Francija lēnām ieguva pārsvaru. Pārkers un Dio realizēja svarīgus soda metienus, kamēr spāņus spēlē turēja Rodrigess. 40 sekundes pirms mača beigām spāņiem bija trīs punktu deficīts, taču to atspēlēt neizdevās. Francija iekļuva finālā un apturēja spāņu dominanci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!