Foto: AFP/Scanpix
Pirmo uzvaru 2013.gada pasaules hokeja čempionātā ceturtdien izcīnīja Latvijas izlase, kas ar rezultātu 5:3 (3:1, 1:1, 1:1) pārspēja aizvadītā gada vicečempionus Slovākijas valstsvienību.

Latvijas izlases labā ar trim vārtu guvumiem jeb "hat-trick" izcēlās Lauris Dārziņš, bet reizi precīzi meta Mārtiņš Cipulis un Zemgus Girgensons. Savukārt Kristers Gudļevskis debijas spēlē pasaules čempionātā atvairīja 24 no 27 pretinieku metieniem. Slovākijas izlasē divus vārtus guva Tomašs Surovijs, kamēr reizi precīzs bija Tomašs Zaborskis.

Līdz ar to beidzot tika pārtraukta Latvijas izlases septiņu zaudējumu sērija pasaules čempionātos. Kā zināms, aizvadītā gada čempionātu Latvija noslēdza ar četriem zaudējumiem. $d_id=75; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

Pirms spēles

Šim mačam netika pieteikti trīs savainotie laukuma spēlētāji - uzbrucējs Gints Meija, kā arī aizsargi Georgijs Pujacs un Agris Saviels. Vārtus sargāja Kristers Gudļevskis, bet rezervē palika Edgars Masaļskis.


Pirmais periods

Teicams mača sākums izdevās Latvijas izlasei, jo jau 15. sekundē tika gūti vārti. Pēc iemetiena Slovākijas zonā metienu uzreiz izdarīja Cipulis, kura raidījums sasniedza mērķi. Taču jau pēc minūtes rezultāts kļuva 1:1. Latvijai neizdevās no zonas izmest ripu, to ieguva Zaborskis, kurš raidīja ripu starp Gudļevska kājsargiem. Pēc zaudētajiem vārtiem Latvija izveidoja bīstamu momentu, tomēr turpinājumā iniciatīvu pārņēma slovāki.

Ar nākamajiem metieniem Gudļevskis tika galā veiksmīgi, kamēr Latvijai iespēju bija pavisam maz. Abas vienības izcēlās ar cīņu pie laukuma apmalēm un neitrālajā zonā. Tad Latvijas aizsargi ļāva pretiniekiem izveidot pāris uzbrukumus, taču vārtsargs ar metieniem tika galā. Mača temps bija diezgan augsts, un perioda vidū komandas apmainījās ar uzbrukumiem.

13. minūtē Latvija izveidoja ofensīvu un iespieda pretiniekus zonā, kurā slovāki pārkāpa noteikumus un tiesnesis nozīmēja soda metienu. "Bullīti" izpildīja Dārziņš, kurš eleganti apspēlēja pretinieku vārtsargu Ratislavu Staņu, panākot 2:1. Pēc gūtajiem vārtiem Latvija turpināja izspēlēt savus uzbrukumus, kuros metienus izdarīja Vitālijs Pavlovs un Aleksejs Širokovs.

15.minūtē slovāks Tomašs Zaborskis saņēma noraidījumu, bet nepilnu minūti vēlāk arī Braņislavs Mezei saņēma divu minūšu sodu. Lielajā vairākumā izdevās pāris metieni, bet tie mērķi nesasniedza. Kad laukumā atgriezās Zaborskis, Girgensons veica reidu no labās malas, pietuvojās vārtiem, apspēlēja slovākus un izdarīja metienu - precīzi devītniekā, panākot 3:1 Latvijas labā.

40 sekundes pirms perioda beigām Artūrs Kulda saņēma noraidījumu, bet vārti tika nosargāti, pārtraukumā dodoties ar divu vārtu pārsvaru.

Otrais periods

Pirms otrās trešdaļas Slovākijas vārtos Staņu nomainīja Jaroslavs Janušs. Atsākoties spēlei mazākumā, Dārziņš ar Jāni Spruktu izveidoja vārtu gūšanas momentu, bet turpinājumā veiksmīgi aizstāvējās. Slovākijas aktivitāte vienādos sastāvos nemainījās, tomēr Latvijas uzbrucēji Girgensons ar Miku Indraši izspēlēja skaistu uzbrukumu. Pēc šīs epizodes Slovākijas aktivitāte noplaka, un laukumā ritēja daudz līdzīgāka cīņa.

Brīdi vēlāk Latvija iekrita pretuzbrukumā viens aizsargs pret diviem uzbrucējiem, bet Kristaps Sotnieks neitralizēja pretinieku centienus gūt vārtus. Tikmēr Gudļevskis turpināja atvairīt pretinieku metienus. 29. minūtē Latvijas izlasei bija vairākums, kad sodu saņēma Marko Daņo, taču minūti vēlāk arī Mario Blizņaks devās uz noraidīto soliņa.

Lielajā vairākumā pēc Cipuļa metiena ripa trāpīja par vārtu stabiņu, bet nākamos metienus tvēra Janušs. Kad slovāki jau bija ar četriem laukuma spēlētājiem, tad pēc Indraša piespēles Girgensons netrāpīja pa ripu. Vislabākā iespēja bija Robertam Jekimovam, kuram bija iespēja mest tukšā vārtu stūrī, bet pretinieks patraucēja.

Spēlējot pilnā sastāvā, Slovākijas hokejisti brīnumainā kārtā netrāpīja vārtos. Divi slovāki izgāja pret vienu aizsargu, skaisti saspēlējās, bet Branko Radivojevičs meta garām. Pēc tam Slovākija bieži apdraudēja Gudļevska vārtus, un jaunais vārtsargs veiksmīgi tika ar metieniem galā. Tomēr 37.minūtē Slovākijas pretuzbrukumā Tomašs Surovijs iegāja zonā un uzreiz meta, pārspējot latviešu vārtsargu (2:3).

Trešdaļas pēdējā minūtē Latvija atguva divu vārtu pārsvaru, kad Dārziņš laukuma vidū pārtvēra ripu, un mēģināja piespēlēt Cipulim, bet ripa trāpīja pa aizsarga nūju, un ielidoja vārtos, atsitoties pret tālo vārtu stabiņu.


Trešais periods

Noslēdzošo 20 minūšu sākumā Latvijai ātri izdevās gūt vārtus. Dārziņš izdarīja metienu, pats ieguva vārtsarga atsisto ripu un ievirzīja to vārtos. Pēcāk arī Indrašis uzmeta un pats tika pie atlēkušās ripas, bet viņš vārtos netrāpīja. Vēl Juris Štāls ar Širokovu izveidoja labu momentu, un Sotnieks varēja pielabot ripu vārtos, bet melnais kaučuks aizslīd nedaudz garām vārtiem. Tikmēr Slovākijas izlases uzbrukumi ātri tika neitralizēti.

Tomēr drīz pēc tam lieliska iespēja bija slovākiem, kad pēc metiena kāds no uzbrucējiem pielaboja ripu, tā lidoja vārtos, bet Gudļevskis ar plecu to pasita augstāk, ripa trāpīja pa vārtu konstrukciju, bet latviešu vārtsargs paspēja noreaģēt un piespiest ripu. Latvija ieguva tiesības spēlēt vairākumā, kad noraidījumu saņēma Mihals Sesens. Tajā lieliska iespēja pēc Ralfa Freiberga piespēlēm bija Cipulim un Dārziņam. Vairākumu Latvijas izlasei tomēr neizdevās izmantot. 52.minūtē Pavlovs tika noraidīts, bet Latvijas mazākuma brigāde bija uzdevumu augstumos.
Drīz pēc tam Freibergs un Peters Olveckis saņēma abpusējo noraidījumu, un spēlējot ar četriem laukuma spēlētājiem divas iespējas bija Latvijai. Pēc tam latvieši kļūdījās viduszonā, bet Gudļevskis nospēlēja veiksmīgi. Divas minūtes pirms mača beigām Andris Džeriņš saņēma sodu. Gudļevskis ar pirmajiem metieniem mazākumā tika galā, bet tad Sorovijs mainīja ripas lidojuma virzienu - 3:5. Spēles noslēgumā Ļibors Hudačeks saņēma noraidījumu un Latvija svinēja uzvaru.

Kā ziņots, pirmajā mačā  Latvijas izlase sestdien ar 0:6 kapitulēja pašreizējai pasaules čempionvienībai Krievijai, bet ar 1:4 piekāpās arī ASV hokejistiem, bet trešajā mačā otrdien ar 3:5 kapitulēja arī Austrijai, apdraudot izredzes palikt augstākajā divīzijā arī nākamajā sezonā.

Elites divīzijas pasaules čempionātos abas izlases līdz šim savā starpā tikušās vien vienu reizi, kad 1997.gadā Latvija bija pārāka ar 5:4. Tikmēr olimpisko spēļu laikā abas valstsvienības spēkojušās trīs reizes - 2002.gadā Soltleiksitijā aizraujošs mačs noslēdzās neizšķirti 6:6, 2006.gadā Turīnā Latvija piekāpās ar 3:6, bet vēl pēc četriem gadiem Vankūverā kapitulēja ar 0:6.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs mačam:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis ("Rīga"), Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL);

aizsargi - Jānis Andersons (Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Koba Jass (Kladno "Rytiri", Čehija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice).

Slovākijas hokeja izlases sastāvs:

vārtsargi - Rastislavs Staņa (Maskavas CSKA, KHL), Jaroslavs Janušs (Bratislavas "Slovan");

aizsargi - Mareks Djaloga (CSKA), Milans Jurčina (Raumas "Lukko", Somija), Braņislavs Mezejs (Jekaterinburgas "Avtomobilist", KHL), Vladimirs Mihāliks, Mihals Sersens, (visi - "Slovan"), Andrejs Sekera (Bufalo "Sabres", NHL), Renē Vidarenijs (Česke Budejovices "Mountfield", Čehija);
uzbrucēji - Martins Barteks ("Pardubice", Čehija), Mārio Bližņāks, Libors Hudāčeks, Romāns Kukumbergs, Mihels Miklīks, Peters Olveckis, Miroslavs Šatans (visi - "Slovan"), Tomašs Kopeckis (Floridas "Panthers", NHL), Branko Radivojevičs (Maskavas "Spartak", KHL), Jozefs Štumpels ("Nitra"), Tomašs Surovijs (Prāgas "Lev", KHL), Tomašs Zaborskis (Omskas "Avangard", KHL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!