Foto: LETA
Latvijas hokeja izlase 2013.gada pasaules čempionātu sestdien sāka ar smagu zaudējumu, ar rezultātu 0:6 (0:1, 0:3, 0:2) piekāpjoties Krievijas valstsvienībai.

Krievijas izlases labā vārtus guva Jevgēņijs Birjukovs, Jevgēņijs Medvedevs, Aleksandrs Radulovs, Jevgēņijs Rjasenskis, Iļja Kovaļčuks un Kirils Petrovs.

Latvijas izlase pasaules čempionātos vārtus nav guvusi jau 276 minūtes un 55 sekundes. Atgādinām, ka iepriekšējo čempionātu Latvijas izlase noslēdza ar trim "sausajiem" zaudējumiem. Līdz ar to tiek turpināts Latvijas antirekords.

$d_id=31; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>


Pirms spēles

Latvijas hokeja izlases treneri pasaules čempionāta pirmajam mačam nepieteica aizsargu Jāni Andersonu, bet diskvalifikācijas dēļ nevarēja spēlēt uzbrucējs Koba Jass. Vārtus mača sākumā sargāja Māris Jučers.

Pirmais periods

Latvijas izlase spēli iesāka ļoti aktīvi, un otrajā minūtē Ronalds Ķēniņš pa labo malu ielauzās uzbrukuma zonā un izdarīja metienu, bet Miks Indrašis centās izdarīt atkārtotu metienu, tomēr krievu vārtsargs Iļja Brizgalovs atvairīja. Pēcāk Agris Saviels no šaura leņķa centās apdraudēt vārtus, un arī turpinājumā Latvija bija iespiedusi krievus savā zonā. Vitālijs Pavlovs no vārtu priekšas centās iebakstīt ripu krievu vārtos, taču nesekmīgi.

Sestajā minūtē savus uzbrukumus sāka Krievijas hokejisti. Vispirms Aleksandrs Radulovs neveiksmīgi mainīja ripas lidojuma virzienu, tad Kirils Petrovs izlauzās vārtu priekšā, tomēr Jučers spēlēja veiksmīgi. Krievija bija ļoti tuvu vārtu guvumam, bet Latviju vienā epizodē glāba vārtu stabiņš. Tikmēr otrā laukuma galā pēc Māra Jasa metiena ripa atleca vārtu priekšā, tomēr Jānim Spruktam un Mārtiņam Cipulim neizdevās iebakstīt melno kaučuku vārtos.

14.minūtē Krievijai izdevās atklāt spēles rezultātu, kad ripa atleca pie Jevgēņija Birjukova, kurš ar metienu no zilās līnijas pārspēja Jučeru. Uz brīdi spēles temps kritās, bet tad Lauris Dārziņš pārtvēra ripu un uzreiz pēc ieiešanas zonā uzmeta, Brizgalovs tvēra. Brīdi vēlāk Latvijai neizdevās uzbrukums un uzreiz sekoja Krievijas pretuzbrukums trīs pret vienu, pretinieki šo iespēju neizmantoja. Latvija turpināja izveidot iespējas uzbrukumā, un pēc Ķēniņa piespēles bīstami meta Krišjānis Rēdlihs. Periods noslēdzās ar Ginta Meijas noraidījumu.

Otrais periods

Latvijai izdevās izturēt mazākumu, un 22.minūtē bija iespēja spēlēt vairākumā, jo Aleksejs Terešenko bīstami nospēlēja pret Džeriņu. Vairākuma izspēle Latvijai nesekmējās, bet tad 5+20 minūšu noraidījumu saņēma Armands Bērziņš, kurš apmalē iegrūda Sergeju Soinu. Latvijai piecas minūtes bija jāspēlē mazākumā. Mazākuma sākumā latvieši labi aizsargājās, taču Meija nopelnīja vēl vienu noraidījumu. Krievijas lielajā vairākumā spiediens uz Jučera vārtiem bija milzīgs, tomēr vārtsargs un aizsardzības spēlētāji darbojās teicami. Mazākumus hokejistiem izdevās izturēt.

Tomēr Krievija turpināja uzbrukt, un labi pacīnījās Aleksandrs Popovs, viņš atdeva piespēli Medvedevam, kurš ar plaukstas metienu pārspēja Jučeru (0:2). Krievijas hokejistu uzbrukumi nerimās, tomēr Jučers trešos vārtus uzreiz viņiem neļāva gūt. Tikmēr Latvijas izlasei otrajā periodā ilgu laiku neizdevās tikt pie metieniem, līdz beidzot Ķēniņš ieguva ripu un kritienā meta pa vārtiem.

Latvijas hokejisti bija ļoti aktīvi divcīņās un spēka paņēmienos, tomēr 33.minūtē rezultāts kļuva 0:3. Radulovs vārtu tuvumā saņēma ripu, apgriezienā apspēlēja Indraši un no neērtās puses pārspēja Jučeru. Krievijas dominance laukumā turpinājās, bet Latvijas pretuzbrukumos labi uzmeta Georgijs Pujacs un Dārziņš. Pretinieki uz to atbildēja ar ceturtajiem gūtajiem vārtiem, šoreiz precīzs bija aizsargs Rjasenskis. Latvijas uzbrucējam Pavlovam bija iespēja perioda izskaņā vienus vārtus atgūt, taču viņa metiens bija nedaudz garām.


Trešais periods

Pirms pēdējā perioda Latvijas vārtos stājās Edgars Masaļskis, kuram neizdevās veiksmīgi iesaistīties spēlē. Latvija aizrāvās ar uzbrukumu, veidoja to nesekmīgi un sekoja Krievijas pretuzbrukums, kurā Kovaļčuks bez problēmām pārspēja Masaļski. (0:5) Tad Masaļskis sadūrās ar pretinieku uzbrucēju, taču viņš varēja turpināt cīņu.

44.minūtē Māris Jass atstāja Latvijas izlasi mazākumā, un vairākumu Krievija izmantoja ļoti ātri. Pēc 21 sekundes sekoja uzmetiens vārtu virzienā, ripa atleca pie Petrova, kurš bez problēmām to iemeta vārtos. Krievijas hokejisti turpinājumā bija daudz pasīvāki, taču Latvijas hokejistiem to izmantot neizdevās.

Vitālijs Pavlovs iegāja zonā, un uzreiz meta, cenšoties beidzot pārspēt Brizgalovu, taču viņa metiens bija garām vārtiem. Krievija uzbrukumā sāka darboties radoši, taču 56.minūtē Radulovs tika noraidīts, dodot Latvijai vairākumu. Vairākumā Latvija spēlēja nedroši, un nespēja izmantot arī šo iespēju. Mača pēdējās divās minūtēs rezultāts vairs nemainījās, un čempionāts sākts ar graujošu neveiksmi.

Vēl pasaules čempionātā Latvijai Helsinku apakšgrupā būs jāspēlē pret ASV, Austriju, Slovākiju, Vāciju, Franciju un Somiju.

Pasaules čempionātos Latvijas un Krievijas komandas līdz šim bija tikušās piecas reizes. 1998.gadā Bāzelē Latvija zaudēja ar 5:7, 2000.gadā Sanktpēterburgā uzvarēja ar 3:2, 2003.gadā Turku tika izcīnīta otrā uzvara ar 2:1, bet 2009.gadā Bernē un 2012.gadā Stokholmā tika piedzīvoti zaudējumi ar attiecīgi 1:6 un 2:5.

Latvijas valstsvienības sastāvs mačam pret Krieviju:

vārtsargi - Māris Jučers (Rīgas "Dinamo"), Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL);

aizsargi - Agris Saviels, (Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL), Georgijs Pujacs (Omskas "Avangard", KHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice).

Krievijas izlases sastāvs:

vārtsargi - Iļja Brizgalovs (Filadelfijas "Flyers", NHL), Vasīlijs Košečkins (Čerepovecas "Severstaļ);

aizsargi - Iļja Ņikuļins, Jevgēņijs Medvedevs (abi - Kazaņas "Ak Bars"), Antons Belovs (Omskas "Avangard"), Jevgēņijs Birjukovs (Magņitogorskas "Metallurg"), Deniss Deņisovs (Maskavas CSKA), "), Jevgēņijs Rjasenskis (Maskavas CSKA), Fjordors Tjutins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL);

uzbrucēji - Iļja Kovaļčuks, Andrejs Loktionovs (abi - Ņūdžersijas "Devils", NHL), Deniss Kokarevs (Maskavas "Dinamo"), Aleksejs Tereščenko, Kirils Petrovs (abi - "Ak Bars"), Aleksandrs Radulovs (CSKA), Aleksandrs Svitovs (Ufas "Salavat Julajev"), Aleksandrs Perežogins, Aleksandrs Popovs (abi - "Avangard"), Sergejs Mozjakins (Magņitogorskas "Metallurg"), Artjoms Aņisimovs (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Sergejs Soins (Maskavas CSKA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!