Foto: F64

Latvijas hokeja izlase sestdien ar 0:2 (0:0, 0:1, 0:1) piekāpās Vācijas valstsvienībai, piedzīvojot ceturto zaudējumu šajā pasaules čempionātā.

Vācijas labā vārtus guva Kristohs Ulmans un Patriks Hagers, bet Vācijas izlases vārtsargs Robe Zeps atvairīja visus Latvijas izlases spēlētāju metienus pa vārtiem un pēc šā mača savu "sauso" statistiku ir pagarinājis līdz 120 minūtēm.

$d_id=99; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2013/hockeystar2013/fe.php' ?>

Pirms spēles

Šim mačam netika pieteikti savainotie aizsargi Agris Saviels un Georgijs Pujacs, kā arī diskvalificētais Zemgus Girgensons. Tikmēr sastāvā atgriezās Gints Meija, kurš nepiedalījās iepriekšējās cīņās. Vārtus arī šajā mačā sargāja Kristers Gudļevskis, bet rezervē palika Edgars Masaļskis.

1. periods

Latvijas izlase spēli iesāka aktīvi, jau septītajā sekundē Laurim Dārziņam izdarot pirmo metienu pa Roba Zepa sargātajiem vārtiem. Otrajā minūtē savukārt Miks Indrašis izslidoja no aizvārtes, bet metiens ar neērto nūjas pusi viņam neizdevās. Ar pirmajiem Vācijas hokejistu metieniem galā veiksmīgi tika arī Gudļevskis, tikmēr pēc Indraša metiena aizmugures stāvoklī laukumā sākās pirmie asumi.

Ar labu metienu pēc Roberta Jekimova izcēlās Armands Bērziņš, tomēr Vācijas valstsvienības vārtsargs Robs Zeps paspēja pārvietoties un tvert ripu. Turpinājumā spēle manāmi saasinājās, vācieši ļoti cieši sedz mūsu spēlētājus, un laukuma gaisotnē kļuva jūtama spriedze. Vācijas izlase biežāk uzbruka Latvijas vārtiem, taču Gudļevskis turpināja tvert un atvairīt ripas. Pēc viena no metieniem vācieši centās iebakstīt ripu vārtos, un vārtsargu aizstāvēt devās Kristaps Sotnieks, sākoties kārtējam ķīviņam, kas gan beidzās miermīlīgi, bez kautiņa un noraidījumiem.

Mača 11. minūtē pēc diviem Vācijas hokejistu noraidījumiem trīs sekunžu laikā Latvijai bija lielais vairākums, kurā viltīgi nospēlēja Jānis Sprukts, mēģinot no asa leņķa trāpīt starp Zepa kājsargiem, taču vārtsargs netika pārspēts. Turpinājumā Latvijas izlases hokejisti labi saspēlējās, bet pietrūka pēdējā metiena pa vārtiem. Diemžēl lielais vairākums noslēdzās pēc minūtes, jo noraidījumu cīņā par ripu saņēma Mārtiņš Cipulis.

Spēle nevienādos sastāvos noslēdzās, bet rezultāts nemainījās. Tad Māris Jass izdarīja piespēli uz vārtu priekšu, tomēr neviens no uzbrucējiem pie ripas netika, un vācieši briesmas novērsa. Spēles 17.minūtē Meija pa kreiso malu ielauzās zonās un uzmeta, tam sekoja Latvijas pavirša piespēle aizsardzības zonā, tomēr Gudļevskis glāba. Uz minūti Vācija Latviju bija iespiedusi savā zonā, bet Indrašim izdevās pretiniekus noķert uz pretuzbrukumu, kurā viņam neizdevās pārspēt vārtsargu, bet izdevās iegūt savai komandai vairākumu.

Vairākumā metienu izdarīja Krišjānis Rēdlihs, tad pēc Indraša metiena bija rikošets vārtu priekšā, tomēr ripu aiz vārtu līnijas dabūt neizdevās. Vienības joprojām aktīvi grūstījās ikreiz, kad vārtsargs piespieda ripu, bet periods noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu.


2.periods

Trešdaļa atkal iesākās ar mūsu pirmās maiņas aktīvu spēli pretinieku aizsardzības zonā un metienu pa vārtiem, ko nākamo gandrīz četru minūšu laikā turpināja arī pārējie Latvijas izlases spēlētāji, neizlaižot ripu no Vācijas izlases zonas. Taču vācieši ļoti cieši darbojās aizsardzībā un neļāva izdarīt pēdējo metienu pa vārtiem, bet, kad mūsējie to izpildīja, vietā bija Roberts Zeps.

Līdz perioda vidum Latvijas izlase spēlēja aktīvāk, kontrolējot spēles gaitu. Vāciešiem metienu pa mūsu vārtiem bija mazāk, bet tie bija ļoti bīstami, taču ļoti pārliecinoši vārtos darbojās Kristers Gudļevskis. Diemžēl viens no šiem bīstamajiem metieniem izrādījās rezultatīvs - pēc iemetiena ripu uztvēra Filips Gogulla, piespēlēja brīvam un nepiesegtam Kristofam Ulmanam, kurš raidīja ripu augšējā vārtu stūrī - 1:0.

Pēc vārtu zaudējuma Latvijas izlases iedvesma bija mazinājusies, un vācieši pārņēma iniciatīvu. Tomēr tieši viņi nopelnīja pirmo noraidījumu šajā periodā - 14. minūtē pret Gintu Meiju divas soda minūtes nopelnīja Torstens Ankerts. Andra Džeriņa maiņa laukumā aizvadīja gandrīz visas divas vairākuma minūtes, Artūrs Kulda izdarīja vismaz trīs metienus no zilās līnijas, cerot uz turpinājumu vārtu priekšā, taču vācieši ļoti meistarīgi darbojās aizsardzībā.

Arī spēles turpinājumā Vācijas izlase spēlēja prātīgi, bez lieka riska, un arī Latvijas izlase necentās lauzt spēles gaitu ar aktīvu darbību.

Trešdaļas pēdējās sekundēs atkal izcēlās grūstīšanās pie vāciešu vārtiem, un divas soda minūtes nopelnīja Armands Bērziņš, bet vācieši otrajā atpūtas pauzē devās, esot mača vadībā.

3.periods

Trešo trešdaļu Latvijas izlase iesāka, spēlējot skaitliskajā mazākumā, taču izveidoja pat pāris bīstamus momentus pie Zepa vārtiem un izdarīja arī pāris metienus, kurus vāciešu vārtsargs gan atvairīja.

Tikmēr otros vārtus guva Vācijas izlase - ceturtās minūtes sākumā ar spēcīgu metienu gandrīz no zonas līnijas Kristeru Gudļevski pārspēja Partiks Hagers - 2:0.

Pēc otro vārtu guvuma Vācijas izlase uzsāka izteikti spēlēt no aizsardzības, kas ir viņu stiprā puse, neļaujot Latvijas spēlētājiem izveidot jebkādas bīstamas situācijas pie Zepa vārtiem. Līdz ar to darba vārtsargiem bija salīdzinoši maz, jo arī Vācijas izlase neskrēja uzbrukumos - lielākoties mūsējiem atņemtā ripa tika iemesta Latvijas izlases aizsardzības zonā, kur to atkal savāca Latvijas spēlētāji, uzsākot uzbrukumus, kas regulāri tika "atbruņoti".

Perioda vidū lieliska iespēja atklāt rezultātu Latvijas izlases labā radās Mikam Indrašim, pirmajai maiņai pēc iemetiena pie Zepa vārtiem izveidojot zibenīgu uzbrukumu, taču vāciešu aizsardzība un vārtsargs joprojām bija nepārspējams "mūris".

Mača nogalē spēles temps un intensitāte noplaka, Latvijas izlases centieniem atduroties pret precīzo un akurāto vāciešu aizsardzību, un, acīmredzot, bezspēcības dusmās spēles pēdējās sekundēs mūsējo pirmā maiņa sarīkoja visai pamatīgu kautiņu, kas sekoja pēc Mārtiņa Cipuļa pārkāpuma, par ko Latvijas izlases uzbrucējam ne tikai tika piespriests "lielais" sods 5+20 par uzbrukumu galvas un kakla zonā, bet arī draud diskvalifikācija.

Spēles beigu signāls, kas skanēja pēc 12 sekundēm pēc šā incidenta, liecināja, ka Latvijas izlase ir piedzīvojusi kārtējo "sauso" zaudējumu un ceturto zaudējumu šajā pasaules čempionātā. Grupas kopvērtējumā Latvijas izlase ir pēdējā vietā, bet Vācija pacēlusies uz piekto pozīciju.

Pēdējās divas grupas spēles Latvijas izlase aizvadīs nākamnedēļ ar Franciju un mājinieci Somiju.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs mačam ar Vāciju:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis ("Rīga"), Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL);

aizsargi - Jānis Andersons (Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Miks Indrašis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Koba Jass (Kladno "Rytiri", Čehija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice).

Vācijas hokeja valstsvienības sastāvs:

vārtsargi - Robs Zeps (Berlīnes "Eisbaren"), Deniss Endrass (Manheimas "Adler");

aizsargi - Torstens Ankerts, Morics Millers (abi - "Haie"), Jenss Baksmans, Franks Hērdlers (abi - "Eisbaren"), Kristians Ērhofs (Bufalo "Sabres", NHL), Nikolajs Gocs ("Adler"), Džastins Krīgers (Šarlotes "Checkers", AHL);

uzbrucēji - Marcels Gocs (Floridas "Panthers", NHL), Filips Gogula, Fēlikss Šūcs, Džons Trips (visi - "Haie"), Tomass Greilingers, Patriks Hāgers (abi - Ingolštates ERC), Markuss Kinks, Franks Mauers (abi - "Adler"), (Adirondakas "Phantoms", AHL), Daniels Pjeta (Krēfeldes "Pinguine"), Andrē Rankels ("Eisbaren"), Janiks Zeidenbergs, Kristofs Ūlmans (abi - "Adler"), Mihaels Volfs (Izelronas "Roosters").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!