Foto: DELFI.lt
"MasterCard" Baltijas Basketbola līgas (BBL) finālspēlē svētdien zaudējumu spraigā cīņā piedzīvoja Latvijas vicečempioni "VEF Rīga", kas ar 67:75 (14:20, 21:20, 20:13, 12:22) piekāpās titulētajam Kauņas "Žalgiris".

"Žalgiris" tas ir ceturtais BBL čempionu tituls, bet "VEF Rīga" ir pirmais no Latvijas klubiem, kurš spēlēja BBL finālā.

Par finālturnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Tads Klimavičs, kurš finālā guva 15 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas. 12 punktus uzvarētājiem vēl guva Pauļus Jankūns.

"VEF Rīga" rindās rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Trevors Hjūzs, 12 punktus guva Kristaps Janičenoks, bet 10 punktus – Tailers Keins.


Pēc diezgan saraustīta mača sākuma savu līdzjutēju atbalstīti "Žalgiris" no 5:5 panāca 14:5 un vēlāk arī 20:10. Tomēr pirmās ceturtdaļas beigās "VEF Rīga" izdevās apturēt "Žalgiris" izrāvienu, bet Bakičs un Bertāns samazināja starpību līdz 14:20.

"Vefiņš" teicami iesāka otro ceturtdaļu, vairāk nekā trīs minūtes noturēja "Žalgiris" basketbolistus "sausā" un izlīdzināja rezultātu 20:20. Uz "vefiņa" izrāvienu "Žalgiris" atbildēja arī ar izrāvienu, un pie rezultāta 20:30 minūtes pārtraukumu bija spiests ņemt "VEF Rīga" galvenais treneris Ramūns Butauts.

Pēc minūtes pārtraukuma "Žalgiris" pāris minūtes saglabāja desmit punktu pārsvaru, bet tad ar teicamu darbību aizsardzībā (Bērziņam bloķēts metiens) un labām izspēlēm uzbrukumā "VEF Rīga" pietuvojās līdz 35:40. Pēdējā minūtē "vefiņam" izdevās noturēt "Žalgiris" uzbrukumu, taču pašiem arī neizdevās gūt punktus – pēc 20 spēlētām minūtēm 35:40.


"VEF Rīga" lieliski aizvadīja trešo ceturtdaļu, apturot "Žalgiris" uzbrukumu un neļaujot meistarīgākajiem Kauņas basketbolistiem rādīt savu sniegumu. Pēc Hjūza diviem precīziem trijniekiem "VEF Rīga" pārņēma vadību spēlē 45:44, bet pēc brīža Parahovskis ar "slam dunk" panāca jau 47:44. "Žalgiris" pēc minūtes pārtraukuma izlīdzināja rezultātu 49:49, net Andrejs Šeļakovs un Taikers Keins atguva "vefiņam" vadību 53:49. "Žalgiris" vēlreiz izlīdzināja rezultātu, bet Keina "slam dunk" ļāva "VEF Rīga" noslēgt trešo ceturtdaļu ar 55:53.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā Janičenoks ar sarežģītu metienu palielināja pārsvaru līdz 57:53, bet tad Janičenoks ātrajā uzbrukumā neizmantoja labu iespēju gūt vēl divus punktus. Šajā brīdī "Žalgiris" basketbolistiem izdevās pārņemt iniciatīvu spēlē, un Jankūns ar iespaidīgu "slam dunk" izvirzīja Kauņas klubu vadībā ar 60:57.

Pēc "VEF Rīga" minūtes pārtraukuma Bērziņš ar tālmetienu vēl izlīdzināja rezultātu 60:60, taču Jankūns ar pieciem gūtiem punktiem pēc kārtas panāca 65:60 "Žalgiris" labā. Pēc brīža Valters realizēja tikai vienu no trīs soda metieniem, neizmantot\jot iespēju izlīdzināt rezultātu (63:65), tad vēl Hjūzs iemeta tikai vienu no diviem "sodiņiem" (64:67), bet "Žalgiris" basketbolists Klimavičs uzbrukumā bija precīzs – 69:64. Pēdējā minūtē "vefiņa" pakaļdzīšanās bija nesekmīga un "Žalgiris" uzvaru no rokām neizlaida – 75:67.

Atgādinām, ka BBL pusfinālā sestdien "Žalgiris" sagādāja kaunpilnu zaudējumu LBL līderiem "Ventspilij" - 108:55. Savukārt "VEF Rīga" pusfinālā ar 79:68 uzvarēja Viļņas "Lietuvos Rytas", tādējādi pārtraucot Lietuvas klubu dominanci BBL finālspēlēs.

Ceturtdaļfināla sērijās visis finālturnīra dalībnieki uzvarēja ar 2-0 - "Ventspils" pārspēja Tartu "Rock", "Žalgiris" uzvarēja Ķēdaiņu "Ņevežis", "VEF Rīga"pieveica "Rūdupis", bet "Lietuvos rytas" bija pārāks pār "Šiauliai".

Šosezon BBL regulārajā čempionātā 12 komandas aizvadīja divu apļu turnīru, bet "Žalgiris" un "Lietuvos rytas" pieslēdzās tikai sākot ar ceturtdaļfinālu.

BBL pirmajās sešās sezonās finālā allaž tikušies abi Lietuvas grandi "Žalgiris" un "Lietuvos rytas", kuriem ir pa trīs čempionu tituliem. Latvijas komandas trīs reizes spējušas ierindoties trešajā vietā - 2007. un 2010.gadā to paveica "Ventspils", bet 2008.gadā arī "ASK Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!