Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase svētdien Polijā savā otrajā spēlē Eiropas čempionātā atspēlēja desmit punktu deficītu un spraigā cīņā pagarinājumā ar 59:56 (13:16, 9:12, 14:13, 14:9, 9:6) pieveica Eiropas čempionvienību Franciju.

Par spēles galveno varoni kļuva Elīna Babkina, kura guva 26 punktus. Latvijas izlases kapteine Gunta Baško guva 10 punktus, bet Zane Tamane guva deviņus punktus un izcīnīja 15 atlēkušās bumbas.

Francijai 12 punktus guva Endena Mijema, bet 11 punktus - Sandrīne Grudā.


Jau ar pirmajām minūtēm Latvija labi darbojās aizsardzībā, neļaujot meistarīgajām Francijas basketbolistēm diktēt notikumus laukumā. Pēc Ievas Kubliņas precīzā tālmetienu Latvija izvirzījās vadībā ar 6:4, vēlāk Zane Tamane panāca 8:7, bet pēc Guntas Baško ātra uzbrukuma rezultāts kļuva 12:11 Latvijas labā. Tomēr pirmās ceturtdaļas beigas labāk aizvadīja Francija. 15 sekundes pirms ceturtdaļas beigām Elīna Babkina sasteidza uzbrukumu, ļaujot Francijai iespēju uzbrukt – francūzietes to izmantoja, panākot 16:13.

Otrajā ceturtdaļā Latvija turpināja labi darboties aizsardzībā pret atlētiskajām Francijas garajām spēlētājām, taču uzbrukumā saspēle kliboja, tādējādi punktus Latvijas basketbolistes guva ar lielām grūtībām. Pēc Niedolas viena precīza soda metiena Latvija pietuvojās līdz 18:21, bet tad francūzietes veica nelielu izrāvienu un palielināja pārsvaru līdz 28:20. Nepilnas divas minūtes pirms puslaika pārtraukuma Tamane samazināja starpību līdz 22:28, bet atlikušajā laikā komandas turpināja daudz kļūdīties un punktus vairs neguva.

Trešās ceturtdaļas sākums neko labu nesolīja Latvijas izlasei. Babkina turpināja "vilkt" Latvijas izlasi un pēc viņas ātrā uzbrukuma starpība vēl bija 27:30, pēc brīža Baško precīzais tālmetiens atjaunoja Latvijai cerības 30:34, bet Francijas basketbolistes tad guva sešus punktus pēc kārtas, un Latvija nonāca neapskaužamā situācijā – 30:40.

Pēc minūtes pārtraukuma Latvijas izlase ļoti veiksmīgi aizvadīja trešās ceturtdaļas beigas. Vairāk nekā trīs minūšu Latvijas izlases uzbrukuma "klusumu" pārtrauca Babkina, gūstot četrus punktus pēc kārtas, bet pēdējos punktus ceturtdaļā guva Baško – 36:41.

Uz šī paša pacēluma brīža Latvijas basketbolistes iesāka arī pēdējo ceturtdaļu. Tamanes caurgājiens, Babkinas tālmetiens un vēlāk arī divi precīzi soda metieni – Latvijas izlases izrāviens 13:1 un atgūta vadība 43:41. Nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Babkina guva četrus punktus pēc kārtas, panākot 50:46, taču Francijas basketbolistes pusotru minūti pirms beigām izlīdzināja rezultātu 50:50.

Nervozi aizvadītajā pēdējā minūtē Francijas basketbolistes vairākas reizes izcīnīja bumbu pie Latvijas groza, bet tad beidzot pēc Francijas uzbrukuma Tamane ieguva atlēkušo bumbu. Taču to viņai "nozaga" Dimerka, tādējādi pēdējais uzbrukums bija Francijai. Latvijas basketbolistēm izdevās nospēlēt disciplinēti aizsardzībā un francūzietes īsti pat netika līdz metienam.

Pagarinājuma sākums, līdzīgi kā otrā puslaika sākums, nebija labvēlīgs Latvijai. Grudā un Ndonga realizēja četrus soda metienus, taču tad atkal savu fantastisko sniegumu turpināja Babkina, gūstot četrus punktus. Minūti pirms pagarinājuma beigām Tamane iemeta divus sodiņus un atguva Latvijai vadību 56:54, bet Grudā tad realizēja tikai vienu soda metienu. 10,5 sekundes pirms beigām Babkina realizēja abus soda metienus, Lovsone atbildēja ar vienu precīzu soda metienu un speciāli garām aizmeta otru, bet atlēkušo bumbu ieguva Niedola. Pret Niedolu francūzietes uzreiz pārkāpa noteikumus, viņa realizēja vienu no diviem soda metieniem, bet Francijas pēdējo sekunžu metiens nebija precīzs – 59:56 Latvijas uzvara.

Atgādinām, ka Latvijas izlase pirmajā spēlē ar 57:67 zaudēja Grieķijai, bet Francija ar 86:40 sagrāva Horvātiju.

Priekšsacīkšu D grupas pēdējā spēlē pirmdien Latvija tiksies ar Horvātiju, bet Francija spēlēs pret Grieķiju. Pirms šīm spēlēm visām komandām ir pa vienai uzvarai un vienam zaudējumam, tādējādi tikai pēdējos mačos kļūs zināma tā komanda, kurai EČ būs beidzies pēc priekšsacīkstēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!