Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pirmdien Latvijas U-18 hokeja izlase ar uzvaru uzsāka cīņu pasaules čempionāta 1. divīzijas A grupā, ar 3:0 (0:0, 2:0, 1:0) pārspējot Itālijas valstsvienību.

1. periods

Abas komandas spēli iesāk aktīvi, ko novērtēja arī skatītāji tribīnēs, kas mūsu hokejistu uzbrukumus pavadīja ar kārtīgiem bungu rībieniem.

Perioda sākumā vairāk bīstamu uzbrukumu izveidoja Latvijas izlase, turklāt septītās minūtes sākumā pirmās divas soda minūtes šai mačā saņēma itāļi. Diemžēl vairākumu izmantot nesanāca, jo pēc 20 sekundēm uz noraidīto soliņu devās Artūrs Kuzmenkovs, un iniciatīvu pārņēma Itālijas komanda.


Perioda vidū atkal labu uzbrukumu izveidoja Jura Ziemiņa maiņa, Edgaram Kurmim izdevās vienam pašam tikt galā ar četriem pretinieku spēlētājiem, Artūrs Birstiņš izdarīja metienu pa vārtiem, taču vārtsargs Džanluka Vallini un aizsargi novērsa briesmas.

12. minūtē Kurmis saņēma divas soda minūtes par pretinieka turēšanu, bet šo skaitlisko mazākumu Latvijas komanda izturēja, turklāt Artjoms Dašutins ar Teodoru Bļugeru aizmuka pretuzbrukumā, kas lika itāļiem kārtīgi panervozēt un pastrādāt aizsardzībā.

14.minūtē Latvija nonāca skaitliskajā vairākumā, izveidoja daudzas interesantas kombinācijas, taču vārti netika gūti, lai gan iespējas bija vairākiem mūsu spēlētājiem, un arī perioda turpinājumā Latvijas izlase darbojās ātrāk un aktīvāk par pretiniekiem, taču arī mūsējo vārtsargs Elvis Merzļikins dabūja vairākas reizes glābt savu komandu, kas viņam arī izdevās, un pirmā trešdaļa noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu – 0:0.

2. periods

Otro trešdaļu iesāka Latvijas izlases uzbrukumi un laba izdevība atklāt šīs spēles rezultātu otrajā minūtē bija Artūram Birstiņam, kurš negaidīti saņēma piespēli vārtu priekšā, taču tik negaidīti, ka apmulsa un nepārvērta šo momentu vārtu guvumā.

Trešās minūtes sākumā Teordors Bļugers aizskrēja lieliskā solo uzbrukumā, ātrumā pārspējot Itālijas izlases aizsargus Frederiko Lačedelli un Mihaelu Mesneru, taču pēdējais "cietoksnis" – Džanluka Vallīni bija nepārspējams.

Ceturtajā minūtē ripa tomēr nonāca Itālijas izlases vārtos, taču vārtu guvums netika skaitīts, jo Artūrs Kuzmenkovs tos guva ar roku.

Toties astotajā minūtē drošu vārtu momentu neizmantoja Luka Frogo, kurš izgāja viens pret vienu ar Merzļikinu un izdarīja, spēcīgu, asu metienu pa Latvijas izlases vārtiem, taču rezultāts uz tablo nemainījās, joprojām vēstot, ka vārti nav gūti – 0:0. Mūsējos izglāba vārtu stabiņš...

Perioda vidū tomēr tika atklāts rezultāts – pirmos Latvijas izlases vārtus šajā mājas čempionātā guva Roberts Lipsbergs, realizējot skaitlisko vairākumu. Uzbrucējs uztvēra Vallīni pēc paša metiena atsisto ripu un raidīja to vārtos – 1:0.

Pēc nepilnām piecām minūtēm rezultāts jau kļuva 2:0 Latvijas izlases labā – rupji kļūdījās Vallīni, atsitot no vidus zonas raidītu ripu, pirmais pie tās bija Artūrs Birstiņš, kurš šoreiz neapmulsa un ar vieglu, bet precīzu metienu iesita ripu vārtos - 2:0.

Itāļi metās atspēlēties, taču Latvijas izlases aizsardzība un vārtsargs bija vietā. Viens no pēdējiem Itālijas izlases uzbrukumiem beidzās ar Artīra Kuzmenkova noraidījumu, taču vārti tika nosargāti, un otrā trešdaļa beidzās, Latvijas izlasei esot divu vārtu vadībā.

3. periods

Trešo trešdaļu Latvijas izlase iesāka, spēlējot skaitliskajā mazākumā, taču arī šajā situācijā kāds no Latvijas izlases tika līdz pretinieku vārtiem – Toms Andersons solo izgājienā aizkļuva līdz Vallīni, bet ripu itāļu vārtsargs tvēra.

Skaitlisko mazākumu Latvijas izlase izturēja, taču itāļi, esot zaudētāju lomā, sāka spēlēt aktīvāk un bīstamāk, turklāt sestajā minūtē divas soda minūtes Jurim Ziemiņam. Šajā skaitliskajā mazākumā Latvijas komanda demonstrēja ļoti saturīgu spēli aizsardzībā, bet uzreiz pēc Ziemiņa atgriešanās laukumā divas soda minūtes Kristapam Nīmanim, un šis mazākums Latvijas izlasei bija smagāks, taču tika izturēts.

Laukumā turpinājās Itālijas spēlētāju ofensīva, un 13. Minūtē tā gandrīz beidzās ar gūtiem vārtiem, kad ļoti bīstami pa Merzļikina sargātajiem vārtiem ripu meta Alekss Trivelato, taču netrāpīja.

Perioda beigās emocijas sāka lauzties uz āru, un izcēlās neliela grūstīšanās pie Latvijas izlases vārtiem, un uz noraidīto soliņu par sitienu vārtsargam devās Marsello Bordži. Latvijas komanda, nonākusi skaitliskajā vairākumā, nemetās uzreiz apdraudēt pretinieku vārtus par katru cenu, taču vēlreiz Džanluka Vallīni tika pārspēts – sekundi pirms pēdējās spēles minūtes sākuma izcēlās burzma pie vārtiem, Edgars Siksna šķīla ripu no zilās līnijas, itāļu vārtsargs to atsita, taču pirmais līdz tai aizstiepās Roberts Lipsbergs, gūstot otros vārtus šai mačā – 3:0.

Atlikušajā minūtē galvenais Latvijas izlasei un tās vārtsargam Elvim Merzļikinam bija noturēt "sausu" rezultātu, kas arī izdevās, un U-18 pasaules čempionātu Latvijas izlase iesāka ar uzvaru.

Jau ziņots, ka pirmajā čempionāta spēlē pirmdien Kazahstāna ar 3:2 pagarinājumā pieveica Ungārijas vienaudžus.

Šajā pasaules čempionātā, kas notiek Rīgā, par ceļazīmi uz elites divīziju cīnīsies piecas komandas - Latvijas, Kazahstānas, Ungārijas, Itālijas un Lielbritānijas izlases.

Latvijas valstsvienības sastāvs spēlei ar Itāliju:

Elvis Merzļikins;

Edgars Kļaviņš - Roberts Lipsbergs - Toms Andersons
Kristaps Nīmanis - Edgars Siksna;

Artjoms Dašutins - Nikolajs Jelisejevs - Teodors Bļugers
Rūdolfs Kalvītis - Ansis Brikainis;

Edgars Kurmis - Juris Ziemiņš - Artūrs Birstiņš
Pauls Zvirbulis - Matīss Gelažis

Lauris Rancevs - Arturs Kuzmenkovs - Pauls Hodžko
Sandis Šostaks - Krišs Lipsbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!