Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas hokeja izlase savā priekšpēdējā spēlē pirms pasaules čempionāta pirmdien savā laukumā, četrus vārtus gūstot skaitliskajā vairākumā, ar 4:1 pieveica Norvēģijas valstsvienību.

Latvijas vārtus spēlēs sākumā ieņēma Māris Jučers, bet otrā perioda 12.minūtē Jučera vietā vārtos stājās Mārtiņš Raitums.

Latvijai vārtus vairākumā guva Georgijs Pujacs, Aleksandrs Ņiživijs, Miķelis Rēdlihs un Mārtiņš Cipulis. Norvēģiem vienīgos vārtus guva Aleksandrs Bonsaksens, pirmā perioda vidū izvirzot viesos vadībā ar 1:0.

Par labāko Latvijas izlasē tika atzīts Ņiživijs, bet norvēģiem – Anders Bastiansens.

Pirms spēles

Spēlei nav pieteikts Latvijas izlases pamatvārtsargs Edgars Masaļskis. Latvijas hokeja izlases sastāvā šoreiz iekļauti arī Aleksandrs Ņiživijs, Artūrs Kulda, Arvīds Reķis, Herberts Vasiļjevs un Lauris Dārziņš, kuriem šī ir pirmā spēle valstsvienībā šogad.


1.periods

Priekšpēdējo pārbaudes maču pirms šāgada pasaules čempionāta Latvijas un Norvēģijas izlases sāka ar aktīvu, ātru, taču korektu spēli – pirmajā trešdaļā tika piespriests tikai pa vienam noraidījumam katrā pusē. Neskatoties uz to, ka lielākoties ripu kontrolēja Latvijas izlase un spēle lielākoties ritēja Norvēģijas izlases aizsardzības zonā, rezultāts pēc pirmās trešdaļas mājiniekiem nelabvēlīgs – 0:1.

Arī pirmo pa īstam bīstamo metienu pa vārtiem šai mačā izdarīja norvēģi – otrajā minūtē Larss Ēriks Spetss centās pārspēt mūsējo vārtsargu Māri Jurčeru, taču neveiksmīgi.

Sestajā minūtē Latvijas izlase nonāca skaitliskajā vairākumā, kad divas soda minūtes pret Kasparu Saulieti nopelnīja Ūle Kristians Tollefsens. Latvijas izlases pirmā, Herberta Vasiļjeva, maiņa uzreiz devās uzbrukumā, lieliski kontrolēja ripu pretinieku zonā Aleksandrs Ņiživijs, taču ilgstoši iztrūka metienu pa vārtiem, bet Grigorija Pujaca metienu no zilās līnijas pretinieku vārtsargs atvairīja. Arī otrajai maiņai neizdevās atklāt rezultātu, lai gan laba izdevība gūt vārtus bija Laurim Dārziņam.

Gandrīz četras minūtes Latvijas izlase kontrolēja spēli norvēģu aizsardzības zonā, arī kad komandas jau spēlēja vienlīdzīgos sastāvos, taču vārtus pirmie guva viesi. 11. minūtē Aleksandrs Bonsaksens no aizvārtes izdarīja piespēli vārtsarga laukumā, cerībā, ka ripu uztvers kāds no partneriem, taču tā kuriozā veidā ieslīdēja vārtos – 1:0.

Arī pēc vārtu zaudējuma iniciatīva piederēja Latvijas izlasei, kas veidoja daudzus uzbrukumus norvēģu vārtiem, taču pārspēt Larsu Haugenu tā arī neizdevās. 15. Minūtē mūsējie nonāca skaitliskajā mazākumā, taču to veiksmīgi izturēja, tikai pēdējās vairākuma sekundēs norvēģiem izdevās uzmest pa Latvijas izlases vārtiem.

2.periods

Otrajā trešdaļā ritēja tikpat aktīva spēle, bez asiem, straujiem pretuzbrukumiem, bet ar intensīvu spēli abu komandu aizsardzības zonā, un vārtus šai periodā guva tikai Latvijas izlase.

Laba izdevība atklāt rezultātu Latvijas izlases labā bija trešajā minūtē Robertam Jekimovam, kad Sergeja Pečuras maiņa sagrieza pa īstam intensīvu karuseli pie norvēģu vārtiem. Toties piektajā minūtē Madsa Hansena raidītā ripa, mums par laimi, trāpīja pa vārtu stabiņu, liedzot Norvēģijai sasniegt divu vārtu pārsvaru.

12. minūtē Māri Jurčeru vārtos nomainīja Mārtiņš Raitums, un divas minūtes pēc tam Aleksandrs Bonsaksens nopelnīja divas soda minūtes pret Andri Džeriņu, un jau pēc 20 sekundēm vairākumā Latvijas izlase izlīdzināja rezultātu. Georgijs Pujacs, saņēmis ripu no Herberta Vaseiļjeva, ar spēcīgu metienu no zilās līnijas raidīja to vārtos– 1:1.

Arī otros vārtus Latvijas izlase guva, spēlējot skaitliskajā vairākumā, kad Mortens Asks saņēma divas soda minūtes par Jēkaba Rēdliha bloķēšanu, kad Norvēģijas izlase centās atgūt vadību un spēlēja uzbrukumā. Šai vairākuma izspēlei bija nepieciešams nedaudz vairāk laika, gandrīz minūte, līdz Aleksandrs Ņiživijs, izturot mākslinieka cienīgu pauzi, pārspēja Larsu Haugenu – 2:1.

Perioda beigās izcēlās kautiņš, un norvēģi saņēma par vienu noraidījumu vairāk, un Andra Džeriņa maiņai pietika ar astoņām sekundēm, lai vēlreiz "sodītu" pretiniekus. Lauris Dārziņš aizvilināja norvēģu aizsargu un vārtsargu uz vārtu labo malu un atdeva ripu Miķelim Rēdliham, kurš to trieca tukšos vārtos – 3:1.

23 sekundes pirms spēles beigām kurioza situācija norvēģu vārtos – spēlētāji nepamanīja ripu, kas lēnām slīdēja caur vārtsarga kājsargiem, taču līniju šķērsot tā nepaguva, Anderss Bastiansens to pamanīja pirmais un apturēja.

3.periods

Trešā trešdaļa sākās ar Kristiana Forsberga noraidījumu otrajā minūtē, un arī par šo pārkāpumu Latvijas izlase sodīja norvēģus, ceturto reizi realizējot skaitlisko vairākumu – Aleksandrs Ņiživijs atkal izturēja ilgu pauzi un piespēlēja uz otru laukuma malu Mārtiņam Cipulim, kurš izklupienā uz viena ceļa raidīja ripu vārtos – 4:1.

Pēc triju vārtu pārsvara Latvijas izlases spēle kļuva nedaudz rāmāka, bet arī norvēģi necentās par katru cenu gūt vārtus, acīmredzot četri mazākumā zaudētie vārti lika viņiem spēlēt uzmanīgāk, līdz ar to Mārtiņam Raitumam īpaši daudz darba trešajā periodā nebija.

Latvijas izlase gan centās vēl gūt vārtus, tā piektajā minūtē pretuzbrukumā aizmuka Lauris Dārziņš, bet nepārspēja Haugenu, Sergejs Pečura astotajā minūtē raidīja ripu pāri vārtiem, tēmējis augšējā vārtu stūrī, vairākas reizes Miķelis Rēdlihs centās pārspēt norvēģu vārtsargu, bet neveiksmīgi.

Devītajā minūtē Latvijas izlase nonāca skaitliskajā mazākumā, taču arī tad Mārtiņam Raitumam tika pāris reizes nācās iesaistīties spēlē.

Mača beigās ar Kaspars Saulietis sakāvās Kristianu Fosrbergu, nonākot uz sodīto soliņa, taču arī šo vairākumu norvēģiem neizdevās realizēt, un mačs noslēdzās ar 4:1 Latvijas izlases labā.

Jau pirms pēdējām spēlēm ar Norvēģiju Znaroks norādīja, ka šajos mačos spēlēs optimālajā sastāvā, lai izmēģinātu jau pasaules čempionāta modeļa komandu. No vadošajiem hokejistiem pagaidām ierindā nav Mārtiņa Karsuma, kurš pilnībā nav atveseļojies pēc ceļgala savainojuma.

Otrdien abas komandas savā starpā tiksies atkārtoti, un šī Latvijai būs pēdējā pārbaude pirms pasaules čempionāta.

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: #1 Māris Jučers, #30 Mārtiņš Raitums
Aizsargi: #2 Artūrs Kulda, #3 Arvīds Reķis, #5 Oskars Cibuļskis, #7 Kristaps Sotnieks, #14 Jēkabs Rēdlihs, #25 Jānis Andersons, #26 Krišjānis Rēdlihs, #28 Georgijs Pujacs
Uzbrucēji: #6 Juris Štāls, #10 Lauris Dārziņš, #12 Herberts Vasiļjevs, #15 Ronalds Ķēniņš, #16 Ģirts Ankipāns, #17 Aleksandrs Ņiživijs, #20 Vitalijs Pavlovs, #22 Roberts Jekimovs, #23 Andris Džeriņš, #24 Miķelis Rēdlihs, #27 Sergejs Pečura, #29 Mārtiņš Cipulis, #35 Kaspars Saulietis

Norvēģijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: #1 Lars Haugen, #33 Pal Grotnes
Aizsargi: #4 Brede Csiszar, #5 Eerikki Koivu, #37 Lars Lokken Ostli, #39 Erik Follestad, #47 Alexsander Bonsaksen, #55 Ole Kristian Tollefsen
Uzbrucēji: #8 Mads Hansen, #9 Marius Holtet, #10 Lars Erik Spets, #14 Peter Lorentzen, #16 Mathis Olimb, #20 Anders Bastiansen, #21 Morten Ask, #22 Martin Roymark, #24 Andreas Martinsen, #26 Kristian Forsberg, #35 Martin Lauma Ylven, #40 Ken Andre Olimb, #52 Anders Fredriksen

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!