Foto: Publicitātes foto
Pēc Jaroslavļas "Lokomotiv" traģēdijas Krievijas gaisa telpā ar ārvalstu kompāniju lidmašīnām izņēmuma kārtā drīkstēs lidot Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubi, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Latvijas pārstāve KHL Rīgas "Dinamo" lidos ar nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīnām.

Līdz šim Krievijā iekšzemes reisus drīkstēja veikt tikai Krievijas kompānijas, taču situācija mainījusies pēc septembrī notikušās traģēdijas, kurā "Jak-42" lidmašīnas katastrofā bojā gāja visa "Lokomotiv" komanda.

Latvijas Civilās aviācijas aģentūras (CAA) direktors Māris Gorodcovs portālam "Delfi" sacīja, ka pēc viņa rīcībā esošās informācijas "airBaltic" nav vienīgā lidsabiedrība, kam Krievija atļaus izņēmuma kārtā savā iekšzemē pārvadāt KHL komandu spēlētājus.

"Ir arī vairāki citi [..] Krievijā ir identificēti un izveidots saraksts ar aviopārvadātājiem, kam šādas atļaujas dotas," teica aģentūras direktors, gan piebilstot, ka nav īsti zināms precīzs šajā sarakstā esošo aviopārvadātāju skaits.

CAA direktors sacīja, ka šis gadījums, kad Krievija izņēmuma kārtā ļauj iekšzemes komerciālos pārvadājumus arī citās valstīs bāzētām lidsabiedrībām, ir unikāls. Visā pasaulē komerciālo aviopārvadājumu jomā ir pieņemta prakse, ka trešajās valstīs bāzētas aviokompānijām nedrīkst veikt aviopārvadājumus valsts iekšzemē. Piemēram, arī Eiropas Savienības teritorijā Krievijas vai kādas citas trešās valsts aviokompānijām ir liegta iespēja pārvadāt aviopasažierus.

Satiksmes ministrijas Gaisa transporta departamenta direktors Arnis Muižnieks portālam "Delfi" sacīja, ka saskaņā ar viņam pieejamo neoficiālo informāciju, Krievija pēc "Lokomotiv" aviokatastrofas pārskata savu aviopārvadājumu politiku, pieļaujot atsevišķus izņēmumus, kad ārzemju lidsabiedrībām būs ļauti iekšzemes pasažieru pārvadājumi, kas līdz šim ļauti vien vietējām aviokompānijām.

"Tāda informācija ir izskanējusi, ka Krievija ārzemju lidsabiedrībām varētu ļaut iekšzemē pārvadāt hokeja komandu spēlētājus," teica Muižnieks, norādot, ka atvieglotāki nosacījumi būs spēkā jau šajā KHL sezonā.

Rīgas "Dinamo" valdes loceklis Zigmārs Priede apstiprināja, ka kluba vadība cenšas panākt, lai varētu lidot Krievijas teritorijā ar "airBaltic" lidmašīnām. Tiklīdz būs saņemta atbilstoša atļauja, Rīgas "Dinamo" izvēlēsies "airBaltic" pakalpojumus.

"Tā ir kluba iniciatīva. Mēs jau ar lūgumu vērsāmies KHL otrajā sezonā," teica Priede.

Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, attiecīgas atļaujas varētu izsniegt jau tuvākajā laikā, un nākamajā izbraukumā "Dinamo" dosies ar "airBaltic" lidmašīnu. Novembra beigās un decembra sākumā Rīgas "Dinamo" sagaida vairāku spēļu izbraukums pēc maršruta Rīga-Maskava-Novokuzņecka-Habarovska-Novosibirska-Ufa-Rīga.

"airBaltic" pārstāvis Jānis Vanags portālam "Delfi" sacīja, ka lidsabiedrība šobrīd ir gatava nodrošināt hokeja komandas "Dinamo Rīga" vešanu tūrē Rīga-Maskava-Novokuzņecka-Habarovska-Novosibirska-Ufa-Rīga. Šī pakalpojuma maksa gan esot komerciāla infomācija, piebilda lidsabiedrības pārstāvis.

Viņš teica, ka parasti Krievija ārzemju lidsabiedrībām savā iekšzemē ļauj pārvadāt vien valstu delegācijas. Šāds izņēmuma gadījums tagad pieļauts arī komerciālos pasažieru aviopārvadājumos - KHL līgā spēlējošās Latvijas hokeja komandas aviopārvadāšanai pa Krieviju minētajā tūrē.

"Ja no komandas būs interese nodrošināt aviopārvadājumus arī citās tūrēs, tad mēs esam gatavi to darīt," teica Vanags, piebilzdams, ka viņa rīcībā nav informācijas, vai šādas ekskluzīvas iespējas KHL spēlējošo hokejistu pārvadāšanai lielās kaimiņvalsts iekšzemē ir dotas vēl kādai citai ārpus Krievijas bāzētai lidsabiedrībai.

Jau vēstīts, ka 7. septembrī netālu no Jaroslavļas neilgi pēc pacelšanās avarēja lidmašīna "Jak-42", kurā atradās "Lokomotiv" komanda. Aviokatastrofā bojā gāja visa "Lokomotiv" komanda, kurā bija daudzas pasaules hokeja zvaigznes, arī latviešu "dzelzs vīrs" Kārlis Skrastiņš. Traģēdijā izdzīvoja bortinženieris Aleksandrs Sizovs un Krievijas hokejists Aleksandrs Gaļimovs, kurš gan pēc piecu dienas ilgas cīņas par dzīvību slimnīcā mira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!