Foto: DELFI

Latvijas basketbola čempioni "Barons", kas ceturtdien publiski noslēdza sadarbības līgumu ar "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT), neplāno atmaksāt parādus un biedru naudas nemaksāšanas dēļ ir arī izslēgti no Latvijas Basketbola savienības.

"Delfi Sports" jau decembrī ziņoja, ka "Barons" nevēlas pildīt parakstīto vienošanos un nav samaksājis vairāk nekā 5000 latu bērnu un jauniešu basketbola skolai "Rīga" par sporta nama "Daugava" zāles īri un par savu parādu neliekas ne zinis. Vortāla "Delfi Sports" rīcībā esošie dokumenti liecina, ka kopumā nav apmaksāti seši rēķini, no kuriem vecākais ir izrakstīts 2009.gada 17.decembrī. Lielākajā rēķinā neapmaksātā summa ir 5160,15 lati, četros rēķinos summa ir 25,26 lati, bet vienā - 35 lati.

Gandrīz divu mēnešu laikā pēc informācijas nonākšanas publiskā telpā "Barons" nav interesējies par iespējām nomaksāt parādus. BJBS "Rīga" direktors Guntis Šēnhofs apliecināja, ka neviena no "Barons" amatpersonām par parāda nomaksāšanu neliekas ne zinis, arī uz brīdinājuma vēstulēm atbildes nav saņemtas.

"Tā kā esmu pašvaldības institūcijas vadītājs, tad rīkojos pēc noteiktajiem standartiem - iesim likumā noteikto ceļu un droši vien pieprasīsim "Barons" maksātnespēju," teica Šēnhofs.

Ceturtdien notikušajā preses konferencē "Barons" ģenerālmenedžeris Andris Vanags teica, ka no LMT līguma naudas nav plānots norēķināties ar sporta namu "Daugava".

Tikmēr "Barons" izpilddirektors Jānis Pormalis joprojām stingri pārliecināts, ka līgumā norādītā summa ir pārāk liela, tāpēc klubs nav to nomaksājis. Pēc Pormaļa teiktā, par īri būtu jāmaksā aptuveni 3800 latus, taču kāpēc arī šī summa nav nomaksāta, Pormalis nemācēja izskaidrot.

Pormalis arī nevarēja norādīt, kur tieši viņa parakstītajā līgumā ir neprecizitāte. 

"Barons" šosezon kā mājas spēļu vietu bija norādījis sporta namu "Daugava", lai gan līgums ar to nebija noslēgts un nav noslēgts joprojām. Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmajā divīzijā mājas spēles šobrīd "Barons" ir aizvadījis Saulkrastu zālē, kas minēta kā viens no rezerves variantiem. Saulkrastos komanda nedrīkstēs aizvadīt LBL izslēgšanas spēles. Pormalis teica, ka ir daudzas vietas, kur spēlēt – Olimpiskais sporta centrs Rīgā, Jelgavas zāle. "Skatīsimies variantus," viņš sacīja.

Jau decembrī "Delfi Sports" pēc Pormaļa lūguma rakstiski vēlējās uzzināt strīda konkrētākus iemeslus un "Barons" viedokli, taču atbildi Latvijas čempioni tā arī nesniedza. Arī šoreiz Pormalis solīja sniegt atbildi ar elektroniskā pasta starpniecību, taču līdz piektdienas pēcpusdienai atbilde netika sniegta.

Savukārt LBS ir izslēgusi "Barons" no organizācijas. Pormalis gan to argumentēja ar iepriekšējās LBS vadības politiku un to, ka ""Barons" tādā veidā pauda zināmu protestu pret notiekošo".

"Skatīsimies, kā strādās jaunā LBS vadība un tad domāsim par tālāko," teica Pormalis.

Savukārt Latvijas Basketbola savienība (LBS) informēja, ka "Barons" ilgstoši nav maksājis biedra naudas. Pēc LBS pārstāvja Artūra Portnova teiktā, klubam "Barons" vairākas reizes atgādināts par parādu, taču klubs pateicis, ka nemaksās. Bija domāts, ka klubam atņems balsstiesības, taču LBS statūti to neparedz. Tāpēc 11.janvārī nolemts "Baronu" izslēgts no organizācijas.

2009.gada nogalē maksātnespējas prasību pret "Baronu" iesniedza līdzšinējā viņu spēļu mājvieta "Arēna Rīga", ar kuru arī bija strīds. Toreiz lietu izskatīja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, un šī gada 25.janvārī lieta tika izbeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!