Foto: Reuters/Scanpix
Lietuvas futbola izlase piektdien Kauņā pārbaudes spēlē ar 2:0 pieveica Polijas valstsvienību, bet satrakojušos poļu futbola fanus izdevies ierobežot un nakts Kauņā aizvadīta bez lielām nekārtībām, vēsta "Delfi.lt".

Lietuvas futbolisti uzvaru sev nodrošināja jau pirmajā puslaikā, kad vārtus guva Sauļus Mikoļūns un Edgars Česnausks. Lietuviešiem tā bija pēdējā pārbaude pirms otrdien Kauņā paredzētās EURO 2012 kvalifikācijas spēles pret Spāniju.

Spēlē lielākās problēmas sagādāja poļu fani – Kauņā spēli vērot bija ieradušies vairāk nekā 1000 viesu komandas atbalstītāju, bet agresīvi uzvedās aptuveni 200 fani, paziņoja Lietuvas policija. Lai tiktu galā ar agresīvajiem līdzjutējiem, policija strādāja pastiprinātā rezīmā un tika ieviests speciāls darbības plāns.

Kopumā piektdien aizturēts 31 poļu futbola fans, no kuriem astoņiem nakti nācies pavadīt apcietinājumā. Medicīniskā palīdzība sniegta astoņiem futbola faniem un vienam policistam.

Pēc spēles agresīvākie poļu fani ar policijas darbinieku palīdzību tika nogādāti līdz autobusiem un vilcieniem, bet tad policijas mašīnu pavadībā tika nogādāti līdz šosejai.

Jau ziņots, ka pirmie poļu līdzjutēji Kauņā ieradās jau ceturtdienas pēcpusdienā. Viņi vietējos bāros un kafejnīcās turpināja uzdzīvot gandrīz visu nakti. Savukārt ap pulksten 1 naktī pie bāra "Pas Stanley" grupa poļu līdzjutēju izkāvās ar apsargiem, kuri palūdza uzvesties mierīgāk. Poļu līdzjutēji ne tikai sakāvās ar apsargiem, bet arī sadauzīja apsardzes firmas mašīnu. Pēc incidenta aizturēti trīs Polijas pilsoņi – 1991., 1979. un 1988.gadā dzimuši.

Savukārt piektdien pie iebraukšanas Kauņā pastiprinātā režīmā strādāja ceļu policija, kas pārbaudīja visus autobusus un mašīnas ar poļu numuru zīmēm. Praktiski visos apturētajos autobusos lielākā daļa līdzjutēju bija stiprā alkohola reibumā. Vienā no policijas posteņiem tika aizturēts arī kāds pārāk agresīvs poļu līdzjutējs, kuru gan viņa draugi, pielietojot spēku, atbrīvoja no policistu mašīnas. Vēlāk aizturētais un atbrīvotais vīrietis izkāpa no autobusa un brīvprātīgi padevās policijai. Kopā šajā incidentā tika aizturēti trīs cilvēki, kuri visi tiks nogādāti tiesā. Visi poļu fani tiek apsūdzēti par pretošanos policijai.

Vēlāk pēcpusdienā trīs poļu fani tika aizturēti Kauņas centrā par alkohola lietošanu publiskā vietā. Šiem poļu faniem alkohola līmenis asinīs bija 1,2-1,7 promiles.

Policijas ekipāžas poļu mašīnas pārbaudīja arī pie Marijampoles un Alītas. Marijampolē kādā autobusā līdzjutēji brīvprātīgi atdeva lielu somu pilnu ar pirotehniku, bet Alītā no autobusa tika izņemtas beisbola nūja, sejas maskas un pirotehnika.

Nekārtības poļu fani turpināja arī pirms spēles. Lai nomierinātu fanus, policijai nācās pielietot arī asaru gāzi un ūdensmetējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!