Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-18 hokeja izlase otrdien izcīnīja otro uzvarau divās spēlēs pasaules čempionāta 1.dīvīzijas A grupas turnīrā, ar 8:1 sagraujot Kazahstānas vienaudžus.

Latvijas labā divus vārtus guva Lauris Rancevs, bet pa vieniem - Krišs Lipsbergs, Teodors Bļugers, Edgars Kļaviņš, Roberts Lipsbergs, Artjoms Dašutins un Juris Ziemiņš.


1. periods

Latvijas izlase pirmo periodu iesāka aktīvi, jau ar pirmo minūti sākot apdraudēt pretinieku vārtus, un lika kazahu hokejistiem kļūdīties – otrajā minūtē Kazahstānas izlase saņem divu minūšu sodu par skaitliskā sastāva neievērošanu, un Krišs Lipsbergs atklāj šīs spēle rezultātu ar spēcīgu metienu no zilās līnijas – 1:0.

Spēle turpinājās pārsvarā kazahu aizsardzības zonā, un tikai astotajā minūtē pie darba stājās Rihards Cimermanis, atvairot pirmo pretinieku metienu pa saviem vārtiem.

Latvijas izlase perioda vidū divas reizes pēc kārtas nonāca skaitliskajā vairākumā, taču nevienu no tiem neizdevās realizēt, toties kad uz noraidīto soliņu par pretinieka turēšanu ar nūju devās Nikolajs Jeļisejevs, mūsējie labi darbojās aizsardzībā, neļaujot augumā nelielajiem, bet ātrajiem un salīdzinot ar itāļiem agresīvākajiem kazahiem apdraudēt Latvijas izlases vārtus.

15. minūtē Ansis Brikainis meta no zilās līnijas, bet pirmais pie vārtsarga atsistās ripas klāt bija Teodors Bļugers - 2:0.

Perioda beigās Latvijas komanda nonāca divu spēlētāju mazākumā, taču šo bīstamo situāciju glāba noraidījums Kazahstānas rindās, izlīdzinot sastāvu, un pēdējo minūti Latvijas izlase varēja aizvadīt skaitliskajā mazākumā, un to realizēja – sekundi pirms perioda beigu signāla Edgars Kļaviņš guva trešos vārtus – 3:0.

2. periods

Pirmais uzbrukums otrajā trešdaļā atkal izdevās Latvijas izlasei, taču Ņikitu Prohodovu Kazahstānas izlases vārtos nomainījušais Romāns Štefans glāba komandu no ceturto vārtu zaudējuma.

Kazahi šai periodā spēlēja daudz aktīvāk nekā mača pirmajās 20 minūtēs, taču nemaz tik bieži līdz brīviem metieniem pa Riharda Cimermaņa netika - ja pirmajā trešdaļā viņi bija izdarījuši tikai četrus metienus pa Latvijas izlases vārtiem, tad otrajā – septiņus. Salīdzinājumam - Latvijas izlase Štefanu "traucēja" 12 reizes.

14. minūtē Kazahstānai bija laba izdevība atklāt rezultātu, kad Aleksandru Poļakovu solo izgājienā uz vārtiem ar klupināšanu apturēja Edgars Siksna. Taču soda metienā Poļakovam neizdevās pārspēt Cimermani – ripa gan izslīdēja cauri kājsargiem, taču vārtsargs bija atvirzījies uz labo stūri un ripa paslīdēja vārtiem garām.

Perioda beigās aktīvi pretinieku zonā darbojās Latvijas izlase, kāds no pretinieku spēlētājiem bija palicis bez nūjas, un šo situāciju izmantoja mājinieki – Toma Andersona mesto ripu, ko Štefans atvairīja, vārtos iesita Roberts Lipsbergs, gūstot savus trešos vārtus šai turnīrā, - 4:0.

Pēc zaudētajiem vārtiem Kazahstānas izlases pirmās maiņas aizsargsVjačeslavs Borisovs savu sarūgtinājumu pauda ar nūjas salaušanu pret vārtiem, par ko saņēma 10 minūšu noraidījumu par nesportisku uzvedību, un ar to šis periods arī noslēdzās.

3.periods

Trešā trešdaļa sākās mierīgāk, jo Latvija atradās pārliecinošā vadībā, un to vēl palielināja. Sestajā minūtē mājinieki kārtējo reizi realizēja skaitlisko vairākumu – no elegantas, izturētas Teodora Bļugera piespēles vārtus guva Artjoms Dašutins, raidot ripu tukšā vārtu stūrī – 5:0.

Turpmāk Latvijas izlase vārtus guva ar divu minūšu intervālu – vispirms Juris Ziemiņš 10. minūtē panāca 6:0, tad 12. minūtē Lauris Rancevs – jau 7:0, vārtus gūstot tai pašā sekundē, kad noraidīto soliņu pameta Artjoms Antipovs, līdz ar to tas neskaitījās vairākuma realizācija.

Diemžēl šo spēli Latvijas izlasei neizdevās pabeigt bez vārtu zaudējuma – 13. minūtē Azals Mambetalijevs tomēr pārspēja Rihardu Cimermani, pārtraucot 112 minūtes ilgušo mūsu komandas "sauso" sēriju.

Neskatoties uz milzīgo pārsvaru, mūsu jaunie hokejisti līdz pat spēles beigām cīnījās pa pretinieku aizsardzības zonu, un tas vainagojās ar vēl vieniem gūtiem vārtiem nepilnas divas minūtes pirms mača beigu signāla – ātrā pretuzbrukumā devās Pauls Hodzko, kurš piespēlēja Laurim Rancevam, un tas, neapstādinot ripu, uzreiz raidīja to vārtos no tuvas distances – 8:1.

Līdz ar šo panākumu Latvijas izlase pagaidām ir vienīgā komanda, kas šajā turnīrā cīnās bez zaudējumiem. Atgādinām, ka pirmdien čempionāta pirmajā spēlē Latvija ar 3:0 pieveica Itāliju, bet Kazahstāna – ar 3:2 Ungāriju, kura otrdien ar 7:3 uzvarēja Lielbritāniju.

Salīdzinot ar pirmo spēli, Latvijas izlases sastāvā šoreiz bija tikai viena izmaiņa - otrajā mačā mūsu vārtus sargāja Rihards Cimermanis, kurš atvaiurīja 14 metienus. Latvijas hokejisti mačā izdarīja 41 metienu.

Jau ziņojām, ka pirmajā Rīgas turnīra spēlē Kazahstāna ar 3:2 pagarinājumā pieveica Ungāriju, bet vakara mačā Latvija ar Elvi Merzļikunu vārtos atstāja "sausā" Itāliju – 3:0.

Latvijas valstsvienības sastāvs spēlei ar Kazahstānu:

Rihards Cimermanis (Elvis Merzļikins)

Edgars Kļaviņš - Roberts Lipsbergs - Toms Andersons
Kristaps Nīmanis - Edgars Siksna;

Artjoms Dašutins - Nikolajs Jeļisejevs - Teodors Bļugers
Rūdolfs Kalvītis - Ansis Brikainis;

Edgars Kurmis - Juris Ziemiņš - Artūrs Birstiņš
Pauls Zvirbulis - Matīss Gelažis

Lauris Rancevs - Arturs Kuzmenkovs - Pauls Hodzko
Sandis Šostaks - Krišs Lipsbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!